Här slår vårens och sommarens blomsterprakt i Falkenberg ut

Våren ligger i startgroparna och även om risken för köldknäppar och arktiska vindar ännu inte är helt över så går vi mot både varmare och ljusare tider. I ett växthus på Årstavägen går förberedelserna för utsättning in i slutskedet.

ANNONS
LocationVallarna, Falkenberg||

Solen skiner och det är vårkänsla i luften när Hallands Nyheter besöker Falkenbergs kommuns växthus, tvärs över gatan från Carlsberg. Här inne är det påfallande ljust och varmt, de stora glasytorna gör sitt. Längs taknocken är glasrutorna öppna för att släppa in luft.

Gustaf Ekberg, förman i växthuset, visar in förbi det som kallas barnkammaren eller kuvösen, där man sår nya växter, genom de luftiga glasrummen.

– Det vi odlar här är framför allt säsongsväxter till Falkenbergs stad. Det är vårväxter som snart är färdiga att planteras ut, berättar han.

Alltid något i odling

Redan nu har deras efterträdare, sommarblommorna, börjat komma in i form av sticklingar och pluggplantor.

ANNONS

– Sedan löper det på hela tiden. I början av sommaren får vi in höstväxter som ska planteras ut när sommarväxterna har gjort sitt. Sedan kommer julstjärnor och efter det är det nya vårväxter. Det är alltid något i odling här.

Det är, som sagt, de kommunala planteringarna det odlas för här. Plus en del växter som ska vara inomhus i kommunala fastigheter. Man odlar också lite grann för företag men som privatperson kan man inte komma hit och handla.

– Vi ska inte konkurrera med den öppna marknaden så det gör vi inte längre, även om det fortfarande kommer personer hit någon gång ibland och frågar om vi säljer växter.

Exotiskt intryck

Långt in i växthuset sticker något ut – eller kanske snarare upp. Ett antal stammar och från dem kronor med palmblad som definitivt inte känner sig hemma på våra breddgrader under de kallare delarna av året.

– De står här på vinterförvar eftersom de inte klarar kalla temperaturer så bra. Vi brukar ha några vid järnvägsstationen och några på Vallarna på sommaren.

Ni har inga planer på att göra som i Trelleborg och sätta palmer längs stranden?

– Det är rätt häftigt men det är inget som har kommit upp. Vi har bara ett fåtal men de ger ändå en lite exotisk karaktär och bygger lite höjd.

ANNONS
ANNONS