Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/39

Här skådas den första lappugglan i Falkenberg

Falkenbergs Ornitologiska Förening har börjat ana allt fler ugglor i mossen i Halland. För drygt en vecka sedan upptäcktes en lappuggla i Falkenbergs inland. Det är den första lappugglan som synts till i kommunen.

Under torsdagsförmiddagen hade ett flertal fågelskådare tagit sig till ett skogsparti i Falkenbergs inland, där den första upptäckta falkenbergska lappugglan häckar. En av de första fågelskådarna som syns till på platsen är Per Gajemo, från Varberg. Han behövde inte ens ta sig ur bilen för att få se den exklusiva ugglan.

— Det första jag fick se var fågeln när den satt på en stängselstolpe, så det var kul. Jag har fått väldigt många fina bilder och fågelobservationer bara av att sitta i bilen, säger han.

För fågelskådaren Maria Sjövall har lappugglan länge varit en fågel att bocka av från listan. I måndags fick hon se lappugglan för första gången. Sedan dess har hon och hennes man, Per Sjövall, tagit sig till skogen dagligen för att han också ska få se den.

— För mig är det en sådan skönhetsupplevelse. Det är en otroligt vacker fågel och otroligt vacker miljö. Allt det sammantaget är grejen för mig, säger hon.

Den majestätiska lappugglan är Sveriges näst största uggla. Endast berguven är större. För 50 år sedan fanns lappugglan främst i Lappland och Norrbotten, men successivt har den expanderat söderut.

För drygt tre-fyra år sedan upptäcktes lappugglan på enstaka platser i södra Halland. Nu finns ett tiotal upptäcka platser för häckning i samma områden, förklarar Thomas Andersson, ordförande för Falkenbergs Ornitologiska Förening. Att arten tagit sig söderut tror han har sina förklaringar. Bland annat har det funnits otroligt mycket möss, ek- och bokollon i södra Sverige i år.

— Det har funnits mycket mat, så det har blivit mycket ugglor överhuvud taget. Både kattuggla och pärluggla som är en mer en mellansvensk och norrländsk fågel har sökt sig hit. Det har säkert också gynnat lappugglorna, förklarar Thomas Andersson.

Thomas Andersson är dock orolig för att för många personer ska ta sig till platsen där lappugglan häckar.

— Lappugglorna är en otroligt vacker fågel. De är orädda och kan vara lätt att få syn på och det gör den spektakulär. Men även om den är oskygg så blir den störd. Den gillar inte när det står folk på vägarna överallt, avslutar han.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här