Här möts brottslingar och deras offer

I Falkenberg är medlingen en framgång.

ANNONS
|

Den får sällan särskilt mycket uppmärksamhet, kommunernas arbete med att medla mellan unga brottslingar och deras offer.

– Många av de som vi kontaktar vet inte vad det är, inte deras föräldrar heller. säger Marie Kambler, medlare på Bryggan som är en del av socialtjänsten i Falkenberg.

Grundtanken är att minska de negativa följderna av ett brott och ge parterna ett tillfälle att prata om det som hänt samt konsekvenserna av brottet. Den som blivit utsatt får en möjlighet att bearbeta händelsen och gärningspersonen får möjlighet att reflektera över sitt brott.

– Vi vet att båda vinner på det och den forskning som gjorts visar att det är brottsförebyggande, säger Marie Kambler.

ANNONS

I slutet av mars kom resultatet av en granskning som två forskare vid Umeå universitet gjort. Den visade att många kommuner struntar i att erbjuda medling, trots att det sedan 2008 finns en lag som säger att det är deras skyldighet. I en intervju med TT säger Maritha Jacobsson, en av forskarna, att hon tror att medlingen är på väg att dö bort på många håll.

Men Falkenberg tycks inte följa den trenden. Kanske beror det på en stark tradition. Här införde socialförvaltningen medling redan 2006, två år innan lagen kom.

Medlingssamordnare Ann-Christine Pettersson har varit med sedan starten.

– Vi hade hört talas om medling, såg det som positivt och bestämde oss för att utveckla vårt arbetssätt med denna målgrupp. Men det fanns inte så många att lära sig av på den tiden så vi fick börja från början, säger hon.

Steg ett var att kontakta polisen i Falkenberg, som gillade idén. När de får in ett ärende där gärningspersonen är yngre än 21 år bollas det vidare till medlarna.

– Jag tycker det är jättebra att det finns. I bästa fall kan det innebära att den rädsla brottsoffret gått och burit på försvinner och min bild är att det bidrar till att undvika fortsatta konflikter, säger Charlotte Hansson, ungdomsutredare på polisen i Falkenberg.

ANNONS

Men det är långt ifrån alltid som det verkligen blir ett möte mellan gärningsperson och offer. Mötena är helt frivilliga och förutsätter för det första att den som begått brottet erkänt. Det är inte heller säkert att brottsoffret vill träffas. Och innan ett möte bokas in hålls förmöten där gärningsperson och offer pratar med medlarna om händelsen och om vad de vill få ut av mötet.

– Det är vårt ansvar att säga stopp om vi inte tror att det finns förutsättningar för ett bra möte, säger Marie Kambler.

Ungefär en fjärdedel av de inkomna ärendena mynnar ut i ett möte mellan gärningsperson och brottsoffer.

Vilka typer av brott det rör sig om varierar. Vanligast är misshandel, snatterier och stöld.

– På sistone har vi haft ganska mycket händelser som inträffat på skolor och där parterna är under 15 år. Det kan till exempel vara bråk som slutat med att någon blivit slagen, säger Ann-Christine Pettersson.

I en liten stad som Falkenberg kan det vara bra att komma överens om hur gärningsperson och brottsoffer ska förhålla sig till varandra i framtiden.

– En del i samtalet kan vara att bestämma hur de ska bete sig om de möts. Ska man hälsa eller bara gå förbi, säger medlaren Maria Bäcklund.

ANNONS

FAKTA: Medling

Sedan 2008 är det lag på att kommuner ska erbjuda medling i brottsfall där gärningspersonen är yngre än 21 år.

Trots det är det bara 181 av Sveriges 290 kommuner som erbjuder medling, visar en undersökning från Umeå universitet. I de flesta fall är medlingsverksamheten gemensam mellan flera kommuner.

Förra året hade bara 77 kommuner egen medlingsverksamhet. Falkenberg är en av dem.

Det är frivilligt att delta, både för den utsatte och för gärningspersonen.

I genomsnitt leder ungefär en fjärdedel av alla medlingsärenden till ett möte mellan gärningspersonoch brottsoffer.

ANNONS