HN har sammanställt elevfrånvaron i 18 grundskolor samt den kommunala gymnasieskolan. I de allra flesta fall var frånvaron högre under vårterminen än under höstterminen under 2020.
HN har sammanställt elevfrånvaron i 18 grundskolor samt den kommunala gymnasieskolan. I de allra flesta fall var frånvaron högre under vårterminen än under höstterminen under 2020. Bild: Håkan Johansson

Här är skolorna i Falkenberg med högst frånvaro under 2020

Frånvaron var högre i nästan alla Falkenbergs grundskolor under vårterminen jämfört höstterminen 2020. Det visar en sammanställning av frånvarostatistik som HN har gjort. Titta på grafen för att ta reda på vilka skolor som sticker ut.

ANNONS
LocationFalkenberg||

HN har begärt ut frånvarostatistik från de skolor som har rapporterat in elevernas närvaro till Falkenbergs kommun under vår- och höstterminen 2020. Av 18 grundskolor är det enbart Fageredsskolan som hade ett högre frånvarosnitt under höstterminen. Ljungbyskolan, Långåsskolan och Slöingeskolan som hade ungefär samma frånvarosiffror under både vår- och höstterminen.

Skolorna med högst frånvaro

Den grundskola som hade högst frånvaro under vårterminen var Ätranskolan.

– Det är nog slumpvis att det blev så, för vi har inte gjort någon särskild insats. Jag tycker det är positivt att vi har ansvarstagande föräldrar som har lyssnat på Region Hallands rekommendationer, och låtit sina barn vara hemma om de har haft symptom, säger Kenth Venöstrand, Ätranskolans rektor.

ANNONS

Under höstterminen sjönk frånvaron på skolan, och enligt Kenth Venöstrand, är den fortfarande låg jämfört med förra året.

– Vi har haft väldigt hög närvaro under höstterminen, och den är fortfarande hög.

Högre frånvaro på grundskolorna

En trend som har hållit i sig under hela pandemin är att grundskolan har haft högre frånvaro jämfört med gymnasieskolan, enligt Sofie Lökholm, kvalitetsstrateg på barn- och utbildningsförvaltningen.

– Vi tänker att det har med distansundervisningen att göra. På grundskolan hade man inte det i samma utsträckning och då syns det i statistiken. På gymnasiet kan du delta hemifrån även om du har symptom, säger hon.

Men trots möjligheter till distansstudier visar HN:s sammanställning att introduktionsprogrammet, årskurs ett och årskurs tre, hade högre frånvaro under höstterminen.

– Det är svårt att säga om det beror på att eleverna tröttnade på distansundervisning, eftersom vi hade både närundervisning och distansundervisning under hösten. Rapporteringsgraden är också något lägre under höstterminen vilket skulle kunna påverka litegrann, säger Pia Hjertström.

Mindre och sämre undervisning

Den genomsnittliga frånvaron var nästan dubbelt så hög under vårterminen 2020 jämfört med höstterminen 2019, enligt en sammanställning som barn- och utbildningsförvaltningen har gjort.

Lärde sig eleverna mindre under 2020?

– Det kan nog hända, och det är det som vi kallar för utbildningsskuld. I vissa fall har elever fått mindre undervisning, men också en annan slags undervisning, säger Pia Hjertström, och fortsätter:

ANNONS

– Det har inte varit samma kvalitet på grund av att det har varit svårt att hitta duktiga vikarier när lärare har varit frånvarande. Viss verksamhet har inte heller kunnat genomföras som planerat, som till exempel prao och studiebesök.

Extra medel på grund av utbildningsskulden

För att minska effekterna av utbildningsskulden har skolorna fått extra bidrag från staten, vilket Falkenbergs kommun vill använda för att satsa på bland annat lovskola.

– Det kommer bli mer lovskola och några skolor kommer även anordna kvällsskola. Vi kommer också sätta in extra resurser nu i vår, säger Pia Hjertström.

Enligt verksamhetschefen är frånvaron i skolorna fortfarande högre än normalt, men hon kan inte uttala sig om ifall det rör sig om samma nivåer som förra året.

– Vårterminen är inte avslutad än, men det har varit ansträngt. I slutet av mars och början av april var det jättehög frånvaro för elever och lärare, men nu ser det ut som att det börjar lugna ner sig, säger Pia Hjertström.

ANNONS