Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Här är den nya Teatergläntan i Falkenberg

Kålle Gunnarsson hade nästan gett upp och trodde att årets föreställning skulle bli hans sista sommarteater i Falkenberg. Men nu finns förslag på en ny Teaterglänta.

Så sent som i höstas beslutade kultur- och fritidsnämnden att satsa 1,5 miljoner kronor på att göra Teatergläntan vid Solhaga till en permanent sommarscen. Vad ingen tänkt på då var hur nära det nya höghusbygget på granntomten hamnade.
Det blev en chock för Kålle Gunnarsson när han anlände till platsen i våras. Dels närheten till nybygget och dels att så mycket växtlighet tagits bort på båda sidor om gränsen mellan tomterna. 
Något som i praktiken omöjliggör att spela teater där och klara gränserna för ljudnivåer när de nya hyresgästerna flyttar in. 

Olyckligt

– Det är olyckligt att det blivit så här. Alla i kommunfullmäktige sade ja till planen och det var väl ingen som förutsatte att det skulle komma så nära, säger Per Johansson (C) som är nämndens ordförande.
– Jag var inte heller medveten om det när beslutet togs för fyra år sedan. Och då var inte Teatergläntan så etablerad som den är i dag. Den har vuxit mycket sedan dess och är i dag Sveriges största i sitt slag, konstaterar Kålle Gunnarsson.
Den nya platsen som föreslås ligger ungefär mittemellan Falkenbergs IP och Halmstadvägen. Där järnvägen en gång gick genom Hertingskogen.

Magisk ingång

Gott om parkeringsplatser finns redan vid idrottsplatsen och tanken är att besökarna ska kunna använda toaletterna inne på IP. 
– Här har jag inte varit tidigare. Lite magiskt när man går in i skogen och kommer fram till där järnvägen gick. Det kan bli en otroligt fin välkomst till Teatergläntan. Rensar man bort lite träd och kanske kompletterar med några blir det en bra spelplats. De små upptrampade stigarna runtomkring behöver inte försvinna, funderar Kålle.

Grön lunga

Förvaltningschef Jan P Bordahl på kultur- och fritid tror inte att den föreslagna platsen ska möta några hinder.
– Allt är på planeringsstadiet ännu. Men här ska inte byggas något i alla fall. Detta är Falkenbergs gröna lunga och ljudmässigt borde det inte vara några problem.
Enligt Per Johansson finns en politisk enighet om att lösa problemet så snart som möjligt.
– Många var skeptiska till Vallarnas friluftsteater men det tror jag ingen är i dag. Jag tänker att man kan göra likadant här.

Nästa sommar

Förhoppningen är att kunna använda spelplatsen nästa sommar.
– Då ska vi göra ”Mio min mio” för första gången. Det är ingen av Astrids populäraste. Men det är inte ”Bröderna Lejonhjärta” heller och vi slog publikrekord med den förra sommaren, noterar en nöjd Kålle Gunnarsson.

 

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här