Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Författaren Ingemar Johansson finner inspiration i sin omgivning och sitter gärna ute och skriver.

Hämnd i lodjurets namn ger spännande läsning i vinter

Dubbelt så tjock och mer än dubbelt så spännande. Så beskriver Ingemar Johansson sin andra bok, Lodjurets hämnd, som släppts lagom till jul.

För två år sedan gjorde politikern, föreningspersonligheten och före detta polisen Ingemar Johanssons debut som författare och hans Skyddsvakten togs emot väl. Precis som nu kom boken lagom till jul men att det blev så båda gångerna är en slump, säger Ingemar Johansson.

– Jo, faktiskt är det inte planerat men det fungerar väl med att kunna vara ute på julmarknader och många ger ju bort böcker i julklapp.

Populär uppföljare

När Falkenbergsposten träffar Ingemar Johansson står han på julmarknaden i Okome och säljer sina böcker. Skyddsvakten sålde slut så Ingemar lät trycka en andra upplaga och av den finns några exemplar kvar. Det är dock nya Lodjurets hämnd som de flesta är intresserade av.

– Många har väntat på en uppföljare så jag är glad över att den är här. Egentligen var boken färdigskriven redan för ett och ett halvt år sedan och titeln var då Biodlaren. Det saknades något i dramat då så jag förde in en yngre kriminell kvinna i handlingen. Sedan tog hon över helt och hon blev bokens huvudperson. Handlingen ändrades en hel del, och till och med titeln blev ny, berättar Ingemar Johansson.

Mycket självupplevt

Författaren Johansson säger att det ofta är så när han skriver att karaktären tar sig in i hans huvud och ”bestämmer” vad som händer. Något som han tycker är en rolig del av skrivandet och som gör att han känner mycket för personerna i sina böcker.

– Mycket av handlingarna i mina böcker är självupplevt under mina år som polis men sedan bygger jag på en del för att öka spänningen.

Lodjurets hämnd menar Ingemar Johansson är mer spännande än Skyddsvakten. Under sina år som polis upplevde han att för en del handlar brottet bara om juridik, brott och straff.

Själv var han alltid mycket intresserad av personen bakom brottet och han sökte svaret på varför. Något han tycker märks i hans böcker.

Skrivandet tar tid

Tankar kring en tredje bok finns redan men det är dock ingen deckare utan något helt annat. Vad avslöjar han inte än.

– Jag trivs med att skriva och sedan upptill så har jag politiken. Numera är jag inte ordförande i volleybollklubben utan den tiden har lagts i boken. Att skriva tar sin tid och sedan bearbetas ju alltid materialet i flera omgångar.

Ingemar Johansson beskriver hur han först själv återkommer till sitt material när det fått ligga och mogna ett tag. Sedan har han både en skuggläsare som ger feedback på innehållet och så en person som korrekturläser. Dessutom finns tre döttrar som ser till att pappa gör ”rätt”.

– Det är viktigt att få höra vad andra tycker och upplever när de läser och så utifrån det kan jag göra förbättringar.

Titeln Lodjurets hämnd skvallrar om den unga huvudpersonens egenskaper och hur hon klättrar som ett lodjur och har samma lite mystiska och respektingivande egenskaper. Som upplagt för spännande läsning.

Texten har tidigare varit publicerad i Falkenbergsposten.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här