Höjda avgifter för vatten och sopor

Falkenbergarnas taxor för vatten och sophämtning höjs rejält 2021. Det ekonomiska överskottet behövs för bland annat utbyggnad av ledningar.

ANNONS
|

Hur mycket falkenbergarna ska betala för att bli av med sina sopor och ha vatten i kranen beslutas av kommunfullmäktige. Styrelsen för Vivab har lämnat ett förslag som handlar om en höjning på i genomsnitt tio procent.

– Det kan kännas som en stor procentuell höjning om man jämför med hyres- och löneökningar, men i pengar handlar det inte om så stora summor för privatpersoner. För företagen blir det klart mer kännbart, säger Georgia Ferris (KD), ledamot i kommunstyrelsen.

Stora investeringar väntar

Vivab motiverar höjningarna med att man står inför stora investeringar. Det gäller bland annat utbyggnad av en överföringsledning mellan vattenverket i Kärreberg och centralorten. De planerade höjningarna inom va-området beräknas ge nästan 49 miljoner kronor. Brukningsavgiften höjs med tio procent, det motsvarar cirka 62 kronor i månaden för en normalvilla. Anläggningskostnaden höjs med tio procent, vilket innebär 14 650 kronor för en villa och en höjning med 29 500 kronor för ett flerbostadshus.

ANNONS

Enligt förslaget som kommunfullmäktige ska ta ställning till höjs även avfallstaxan den 1 januari 2021. Avgiften för hämtning av hushållsavfall höjs med 13 procent, det motsvarar cirka 25 kr i månaden för ett normalt hushåll ( en villa med utsortering av matavfall med en uppskattad vikt på cirka 14 kilo per tömning, 26 gånger per år). Kostnaden för att lämna avfall på återvinningscentraler förblir oförändrad.

Slänger sopor i skogen

Innan förslaget ska klubbas eller avslås i fullmäktige ska det passera kommunstyrelsen. Dit är företrädare för Vivab inbjudna.

– Vi har bett om en förklaring till höjningarna av taxan för avfall. VI vill undvika negativa konsekvenser av en höjning. Det finns en politisk oro för att höjda taxor ska leda till att folk slarvar och slänger sopor i skogen, säger Georgia Ferris.

LÄS MER: Fortsatt höga höjningar av va-taxan i Varberg

LÄS MER: Vattenverket växer när Gekås expanderar

LÄS MER: Akut vattenavstängning i centrala Falkenberg

LÄS MER: Vivab om mätning av coronavirus i avloppsvatten

ANNONS