Här lappas flest bilister i Falkenberg

Drygt 1500 p-böter har delats ut hittills i år i Falkenberg. Det är främst på de centrala gatorna som bilister har bekymmer. Men en gatuadress sticker ut.

ANNONS
|

Statistiken talar sitt tydliga språk: bilister har framför allt svårt att parkera rätt på gatorna i centrum i Falkenberg.

Flest syndare tvingas rycka den gula lappen från vindrutetorkarna på Storgatan. På stora delar av den får man parkera gratis i fyra timmar. Och under sommaren stängs delar av vägen av för att bli en gågata.

– Det är en del som står för nära vägkorsningarna och parkerar när det är gatustädning. Sedan är Storgatan lång, den sträcker sig hela vägen bort till Gamla stan där det är parkeringsförbud, säger Anneli Karlsen.

Hon har arbetat som parkeringsvakt sedan 2009 i Falkenberg. Vi tar rygg på henne vid en av hennes många turer runt centrala Falkenberg. Numera är mobiltelefonen hennes främsta hjälpmedel. Genom att hålla mobilen framför registreringsnumret på bilen får hon genast fram om bilen har en giltig sms-parkering.

ANNONS

– När det lyser rött ser jag att man har betalat för en biljett. Men kommer det en grön markering så saknar man biljett, säger hon.

Bilisterna på Storgatan och Ågatan har skött sig den här dagen. Vi fortsätter upp till Stortorget och där får Anneli Karlsen anledning att ta fram den gula p-lappen. En Volvo står parkerad på en laddningsbar plats utmed torget. Föraren har betalat för en biljett men det räcker inte.

– Här får man bara stå om man laddar sin bil. Det blir 1 000 kronor i böter, säger Anneli Karlsen och sätter en gul lapp under vindrutetorkarna.

Förutom de centrala gatorna har en väg letat sig in på topplistan: Bacchus väg.

– Det är många som ställt sig längst ut på Bacchus väg i närheten av vändplatsen för att bada. Men där får man inte stå. Boende klagade även att många felparkerade i samband med träning i padelhallen och Kattegattshallen, säger Anneli Karlsen.

Sedan i år finns det tre avgiftsnivåer: 600 kronor om man inte har giltig biljett, 1 000 kronor om man parkerar trafikfarligt, exempelvis för nära en korsning och 1 300 om man ställer sitt fordon på en handikapplats. De förhöjda avgifterna gör att Falkenbergs kommun får in mer pengar i kassan.

ANNONS

De två senaste åren har parkeringsanmärkningarna genererat cirka 1,1 miljoner kronor. Den summan är på väg att passeras nu och då återstår tre hela månader.

– Men det är inget vi budgeterar för. Vi vill att alla ska parkera rätt och riktigt och att vi får in noll kronor, säger Henrik Selamis, gatu- och trafikchef på Falkenbergs kommun.

Högst troligt kommer införande av p-skiva röstas igenom under hösten av politikerna och införas i januari 2021. Men redan i dagsläget har de blivande förändringarna påverkat parkeringssituationen i Falkenberg.

– Biljettapparaterna har krånglat mer än tidigare. Det beror på att vi inte har några ekonomiska medel för att uppdatera automaterna. Maskinerna är inte tip-top men många av dem ska avvecklas, säger Henrik Selamis.

Här följer listan över gatorna där flest får parkeringsböter:

Bild: Pär Lindqvist

Storgatan - 155 p-böter

0
Här får bilister stå gratis i fyra timmar. Men många glömmer nog av tiden och hinner inte flytta sin bil i tid.
Bild: Pär Lindqvist

Ågatan – 125 stycken

0
Utmed Ätran syndar många bilister. En hel del får böter när kommunen stänger av gatan för städning.
Bild: Rörbecksgatan

Rörbecksgatan – 107

0
Något förvånande får många p-böter på Rörbecksgatan. Troligtvis ställer sig många för nära korsningarna.
Bild: Pär Lindqvist

Stortorget – 83

0
Bild: Pär Lindqvist

Köpmansgatan – 81

0
Bild: Pär Lindqvist

Nygatan – 76

0
Bild: Håkan Johansson

Bacchus väg – 62

0
Det har delats ut en hel del böter på Bacchus väg. Främst beror det på att bilister slarvat med parkeringen i samband med idrottsaktiviteter i Kattegatthallen och padelhallen.
Bild: Pär Lindqvist

Hamngatan – 56

0
Ännu en central adress där bilister missar att betala parkeringsavgift.
Bild: Pär Lindqvist

Murarevägen – 51

0
Murarevägen sträcker sig från Falkhallen upp och förbi gamla Coop.
Bild: Pär Lindqvist

Nyhemsplan – 44

0
Utanför Falkhallen får en hel del parkeringsböter.

Här är ytterligare vägar där många drar på sig parkeringsböter:

Kärrets väg – 41

Strandstugevägen – 40

Möllegatan – 38

Norra Ringvägen – 34

Torggatan – 30

Stationen, södra sidan – 27

Ringvägen – 22

Hotellgatan – 19

Allévägen – 18

Elvägen – 18

Fabriksgatan – 18

Västgötavägen – 18

ANNONS