Här flydde skytten efter uppmärksammade mordförsöket

Sent en regnig kväll i oktober skjuts en kvinna i benet i centrala Falkenberg. Men polisen lyckas aldrig hitta gärningsmannen. HN har nu tagit del av den nedlagda utredningen. Vi kan avslöja att polisen samma natt tog in en misstänkt person på förhör. Dessutom pratar vi med vittnet som strax efter dådet på nära håll såg den flyende skytten.

ANNONS
|

Vid kvart över elva på kvällen den 9 oktober knackar det på familjens dörr i området Arvidstorp i Falkenberg. Mamman sitter i soffan i vardagsrummet och ber någon att öppna. Det blir dottern och pappan som går fram till ytterdörren. Plötsligt ekar flera skott. Dottern kommer haltandes in i vardagsrummet, hon har blivit träffad i benet och blöder. Mamman springer fram för att skydda sin dotter och hålla om henne.

Därefter utbryter kalabalik i området. Flera familjemedlemmar kastar sig ut för att få tag i skytten. Stämningen beskrivs som uppretad och kaotisk. En granne berättar att hon hör skott som följs av ett otäckt skrik. När hon tittar ut ser hon en person som springer i väg. Lite senare springer en av familjemedlemmarna efter åt samma håll. Grannen kan inte se hur den första personen ser ut då det är mörkt ute.

ANNONS

Vittnet såg skytten på nära håll

Inte heller någon av de andra grannarna som polisen förhört lyckas beskriva den misstänkta gärningsmannen. Det finns dock en person som på nära håll får syn på, vad som högst troligt, är den flyende skytten. HN har pratat med en man som vill vara anonym. Vi kallar honom för Johan.

Han befann sig utomhus på Södra Bangatan när han plötsligt fick syn på en udda figur.

– Han rullar på ett märkligt sätt över staketet vid tågspåret. Det är ju pinnar längst upp på det här staketet, nästan som taggtråd. Han tog sig över och sedan passerar han mig på en, en och en halv meters avstånd.

Hur såg han ut?

– Han hade en mörk jacka, typ en parkas, framåtlutad gång och huvudet böjt. Jag såg att han hade långt, svart stripigt hår. Han var runt 180 centimeter lång. Jag tyckte han såg lite läbbig ut.

Mannen går i rask takt vidare ner mot Kvekatorpsvägen. I det här skedet känner Johan inte till att en kvinna skjutits i benet några minuter tidigare. Det får han av en slump reda på när han stöter på en kvinna som är ute och rastar sina hundar.

– Jag hörde skotten. Jag blev rädd och tänkte: ”Fan, de skjuter!”, säger kvinnan som även hon vill vara anonym.

ANNONS

Kvinna hörde fem skott

Uppgifterna om hur många skott som avlossades har gått isär. Men kvinnan med hundarna är säker på sin sak:

– Jag hörde fem skott, jag är säker. Jag har tänkt på det, om det kanske ekat. Men nej, jag hörde fem skott, säger hon.

Johan och kvinnan förstår att det högst troligt är gärningsmannen som passerat förbi. De ringer genast polisen. Därefter börjar ett intensivt sökande i området. Både Johan och kvinnan blir förhörda flera gånger om. De nämner båda en detalj som de reagerat på.

– Det är extremt märkligt att han tog sig över staketet. Om han bara fortsatt längs Sandgatan så hade han inte behövt ta sig över staketet. Varför skulle han chansa? Han hade ju kunnat fastna, rivit sig och lämnat blod efter sig. Det här tyder på att han inte kommer från stan, säger Johan.

Kvinnan med hundarna är inne på samma spår.

– Fortsätter man utmed spåret så kommer man ju ut till Kvekatorpsvägen, man behöver inte hoppa över staketet, säger hon.

Hittade blombuketten nära järnvägen

Var gärningsmannen tar vägen vid korsningen Södra Banvägen/Kvekatorpsvägen är oklart. Johan tror inte att han tog vänster mot Prins Livs utan troligen fortsatte rakt fram i riktning mot Essity. Men där slutar spåren efter mannen.

ANNONS

En speciell detalj som vi rapporterat om tidigare är att skytten skymde sitt ansikte med en blomsterbukett. Troligtvis rörde det sig om röda rosor. Det dröjde dock ett bra tag innan delar av buketten hittades. Kvinnan med hundarna avslöjar nu hur det gick till.

– Jag läste ju i tidningen att de letade efter den här blomsterbuketten. När en polis ringde mig och ville förhöra mig igen så sa jag att buketten måste ligga mellan Sandgatan och järnvägen, för skytten hade inte den med sig när han passerade här.

– Strax efteråt hittade de blombuketten just där jag sagt, säger hon.

Då hade ändå polisens tjänstehundar Balto och Bella sökt av i området på natten och morgonen efter dådet. ”Sök längs med tänkta flyktvägar efter brottsvapnet och de blommor som GM (gärningsmannen) ska ha dolt sitt ansikte med. Även sökt i närområdet runt fastigheter och på tomter. Mörkt och regn vid tillfället. Inget anträffat”, skrivs i rapporten.

Skytten kan haft en peruk

I utredningen nämns också att skytten kan haft en peruk på sig.

– Det fanns vissa vittnen som påstod att han hade något som eventuellt skulle kunna vara en peruk. Vi gjorde vissa efterforskningar om peruker som säljs men hittade inget, säger säger Lars-Gunnar Perlinger, förundersökningsledare på polisens avdelning grova brott.

ANNONS

Tillbaka till minuterna efter skotten. I området där den utsatta familjen bor var stämningen orolig. Ett vittne berättar att hela familjen var i chock, flera av dem var rejält uppjagade.

Första polispatrullen, som befann sig enbart tre minuter bort när skotten avlossades, var snabbt på plats. I förhör vittnar en av poliserna att det tog ett tag att få en överblick av vad som hänt. Den skottskadade kvinnan befann sig på övervåningen och blev omedelbart omhändertagen av två poliskollegor som lindade kvinnans ben innan ambulanspersonal tog över.

Där befann sig även en granne som hjälpte till. ”Det är först då jag får det helt bekräftat att NN blivit skjuten. NN är trots detta vid gott mod, hon är vaken och talbar och den lugnaste av alla familjemedlemmar”, säger polismannen.

Polisen förhörde misstänkt redan på natten

En helt ny uppgift framkommer också i utredningen, som till stora delar är sekretessbelagd. Dåvarande förundersökningsledaren beslutade nämligen om en häfö (hämtning till förhör) på en person klockan 02.20. Med hjälp av insatsstyrkan hämtades personen in till polisstationen i Falkenberg. Det gjordes även en husrannsakan på mannens adress och hans fordon kontrollerades.

– Det stämmer, det hämtades in en person. Han befann sig på platsen. Han hade kopplingar till skjutningen på Utmarksvägen, därför var han av intresse. Vi gjorde en husrannsakan i hans garage efter vapen. Men vi hittade inget och avfärdade honom i ett tidigt skede, säger Lars-Gunnar Perlinger.

ANNONS

Ni var snabbt på plats men fick trots en massiv insats aldrig tag i gärningsmannen, vad tänker du om det?

– Prio nummer ett är alltid att ta hand om den skadade. Sedan var det kaotiskt på platsen. Men jag kan inte göra en bedömning om vi skulle ha hittat den här gärningsmannen. En person hinner röra sig rätt fort på den här tiden också, säger Lars-Gunnar Perlinger.

I mitten av december greps och anhölls en man i 30-årsåldern i Skaraborg. Han har tidigare bott i Falkenberg och väckte tidigt visst intresse i utredningen. Men mannen släpptes efter förhör och avfärdades även han som misstänkt.

Den 9 februari meddelade åklagare Gisela Sjövall att utredningen läggs ner. Vem mannen med det långa, svarta och stripiga håret var som passerade Johan på Södra Banvägen förblir tills vidare en gåta.

LÄS MER: Utredningen läggs ner

LÄS MER: 29-åringen anhölls för mordförsök

LÄS MER: Pistolmannens udda tilltag vid skjutningen

LÄS MER: Polisen: ”Vi ska se till att inget mer händer”

ANNONS