Häng inte på biblioteket under sportlovet

Stadsbiblioteket är öppet som vanligt i Argus. Men för ovanlighetens skull uppmanas sportlovslediga barn att inte hänga där. I stället erbjuds aktiviteter utomhus.

ANNONS
|

– Vi vill att barnfamiljer ska hänga på biblioteket och sitta här och läsa i vanliga fall. Man kan komma hit och låna men just nu är det ingen mötesplats. Vi vill bidra till att minska spridningen av covid-19. Därför försöker vi hitta på olika aktiviteter för barn och unga när de inte ska samlas här, säger bibliotekarie Christina Malmqvist.

Nästa vecka är det sportlov och som alternativ erbjuds lediga barn i åldrarna 6-12 år att gå en boktipspromenad. På bibliotekets hemsida finns en affisch med foton på var tipsfrågorna och boktipsen finns.

– De flesta är placerade på Vallarna, det är bra för barnen att komma ut också.

ANNONS

Sportlovet startar inte förrän på måndag i nästa vecka, men redan på lördag ska man kunna gå på boktipspromenaden.

Animerar barnens berättelser

En annan aktivitet för barn och startade för några veckor sedan som heter ”Dela sagan”. Där uppmanas unga författare att skicka in korta berättelser som kan animeras.

– Vi kan inte animera alla som skickas in men kommer att göra två som vi bedömer att vi klarar av att animera. De ska så småningom läggas ut på vår Facebooksida.

Inom kort kommer man även att lägga ut ett formulär på hemsidan där man kan beställa ett personligt boktips.

Annars har biblioteket öppet på sina vanliga tider för närvarande med vissa restriktioner. Ett tag i december och januari var det stängt i några veckor för att hejda smittspridningen.

Inga sittplatser

– Det finns ett maxantal för hur många som får vara här inne och det är tio kvadratmeter per person som gäller. Men lokalerna är så stora att det aldrig varit några problem. Här är inte lika mycket folk som vanligt och vi har inte behövt stoppa någon för att det varit fullt.

– Folk kan gå runt och plocka böcker som vanligt. Men vi har tagit undan alla stolar och satt avspärrningar vid soffor. Man får inte sitta ned och avdelningen med datorerna är avstängd. Vi vill att folk ska uträtta sina ärenden snabbt, säger Christina Malmqvist.

ANNONS

Lokalbiblioteken

Även lokalbiblioteken i Slöinge, Vessige, Ullared och Ätran har öppet som vanligt förutom att det inte är meröppet. Det sistnämnda finns normalt i Slöinge och Vessige. Meröppet innebär att man med sitt lånekort och pinkod kan komma in i biblioteket när det är obemannat.

– Eftersom vi inte kan garantera att det inte kommer in för många då så har vi tagit bort det för närvarande.

LÄS MER: Argus öppnar biblioteket igen

LÄS MER: Tyst och tomt på Klitterbadet och Argus efter nya reglerna

ANNONS