Gymnasieskolan beredd på att ställa om till distansundervisning

Falkenbergs gymnasieskola hade distansundervisning i närmare tre månader under vårterminen. Och det kan bli aktuellt med distansundervisning igen.
– Vi är förberedda på att ställa om ifall det skulle behövas, säger Stigert Pettersson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

ANNONS
|

I förra veckan konstaterades en elev på Falkenbergs gymnasieskola med covid-19. Till följd fick tre klasser övergå till distansundervisning i ett par dagar. Klasserna väntas återgå till ordinarie undervisning efter höstlovet.

Falkenbergs gymnasieskola och övriga skolverksamheter är dock förberedda på att övergå till distansundervisning igen om det skulle behövas.

— Det kan bli fråga om att man lokalt kan komma i en situation där vi ska övergå till distansundervisning och det är vi förberedda på att göra. Det är inget vi eller elever önskar, men om det blir aktuellt så kan vi ställa om väldigt snabbt, säger Stigert Pettersson.

ANNONS

Stigert Petterssons bedömning är att en sådan omställning inte tar längre tid än ungefär en dag. Det som krävs är tid till att informera elever om omställningen och att de får möjlighet att ta med sig behövligt material från skolan.

Beslut om distansundervisning fattas i samråd med smittskydd Halland och skolläkare, förklarar förvaltningschefen.

— Vår ingång till smittskyddsläkare är via elevhälsan och vi följer alltid de rekommendationer vi får av smittskyddsläkaren. De säger om de ser en allvarlig risk och utifrån det kan vi helt eller delvis stänga verksamheten, säger han.

Är det fler som bekräftats med covid-19 på Falkenbergs gymnasieskola eller är det fortfarande bara en person som blivit sjuk?

— Jag får säga pass på den frågan. Vi kan konstatera att det finns fall på skolan.

Du vill inte säga om det är mer än en person som konstaterats med corona?

— Nej.

Snabb omställning i våras

Gymnasieelevernas distansundervisning under våren drog igång den 20 mars till följd av coronapandemin - och snabbt gick det.

— Hela grejen med att skolan ställde om skedde på bara några dagar. Från förvaltningens sida var det någon vecka innan som vi började känna att något var på gång, så det var väldigt snabba ryck, säger Fredrik Håkansson, utvecklare inom it och lärande på barn- och utbildningsförvaltningen.

ANNONS

Sedan pandemin drog igång i våras finns det även goda förberedelser på att övergå till distansundervisning i andra skolverksamheter, enligt Stigert Pettersson.

— Vi ställde om snabbt i våras och vi kan göra det igen. Även i grundskolan har vi goda förberedelser för att gå över till distansundervisning. Så beredskapen är god, men sedan finns det olika scenarion för det, säger han.

ANNONS