Ann-Charlotte Rundström, rektor Skogstorpsskolan, berättar om skolans förebyggande arbete mot mobbning.
Ann-Charlotte Rundström, rektor Skogstorpsskolan, berättar om skolans förebyggande arbete mot mobbning.

Grundskolechefen i Falkenberg reagerar på en ökad osäkerhet i många av kommunens skolor

Eleverna som utsatts för misstänkt misshandel på Skogstorpsskolan har hållits från skolan. Föräldrarnas version av hur beslutsfattandet gått till kan innebära att skolan brutit mot lagen.

ANNONS
|

Enligt mammorna, som delade med sig av sina berättelser om hot och våld på Skogstorpsskolan, blev två av det utsatta flickorna uppmanade att stanna hemma efter de polisanmälda händelserna. Med motiveringen att skolan inte kunde garantera barnens säkerhet.

Ett påstående som skolledningen avvisar.

– Vi kan inte kommentera fall som rör enskilda elever men om en elev hålls borta från skolan bottnar det alltid antingen i en överenskommelse med föräldrar eller att eleven själv haft en del i konflikten, säger Ann-Charlotte Rundström en av rektorerna på skolan.

Elever har hållits från skolan trots att föräldrar upplevt att det saknats en dialog eller formellt beslut. Hur försvarar ni det?

ANNONS

– Så som jag tolkar detta har vi tyckt att det funnits en överenskommelse medan vårdnadshavare inte uppfattat det så, och det är inte bra givetvis. Då behöver vi bli bättre på att kommunicera.

Polisen reagerar på antalet anmälningar

Vad som faktiskt hänt i dessa fallen är av stor vikt, då den version mammorna berättat om strider mot skollagen. Skolan kan besluta att hålla en elev från skolan i upp till en vecka genom ett formellt avstängningsbeslut. Ett sådant beslut har inte fattats här.

– Utgångspunkten är att alla ska gå till skolan. Men det finns ingenting i skollagen som säger eller möjliggör för skolan att stänga av en elev som enbart är drabbad och inte har gjort sig skyldig till något, säger Maria Olausson jurist vid Skolverket.

Kan skolan hålla en elev borta utan att formellt stänga av?

– Absolut inte.

Sett till de polisanmälningar rörande hot och misshandel som inkommit från skolor i kommunen sticker inte Skogstorpsskolan ut i antal. Däremot kan polisen i ett samtal med HN konstatera att det varit många polisanmälningar på Skogstorpsskolan den senaste tiden.

Ann-Charlotte Rundström håller inte med om kritiken att inga insatser gjorts på skolan i samband med de polisanmälda händelserna. Att det blivit ett hårdare klimat med grövre språkbruk är dock något rektorerna märkt av.

ANNONS

– Vi fick sådana signaler tidigt under starten av denna terminen och har ökat vuxennärvaron och gått igenom ordningsreglerna med klasserna och elevrådet, säger Ann-Charlotte Rundström.

Dan Randelid, grundskolechef i Falkenberg, har noterat en social oro på många skolor i kommunen.
Dan Randelid, grundskolechef i Falkenberg, har noterat en social oro på många skolor i kommunen. Bild: HAKAN JOHANSSON

”Vi ser en social oro på många skolor i Falkenberg”

Utöver det berättar hon att de startat upp rast- och morgonaktiviteter med målet att göra skolan till en plats där elever har kul tillsammans och möts på andra sätt än bara i klassrummet.

– Vi försöker ligga steget före med det förebyggande arbetet. Sen när det händer tråkiga saker går vi istället in med konkreta åtgärder för att hantera det som skett.

Dan Randelid, grundskolechef i Falkenberg, berättar att förvaltningen utökat dialogen med bland annat polis och sociala myndigheter efter att de sett en ökning av hot och kränkningar i kommunens skolor.

– Vi ser en social oro på många skolor i Falkenberg. Vi lever i ett oroligt samhälle och det speglas i våra elever. Det har varit många händelser den senaste tiden och nu är vi i läget där vi på riktigt måste samverka, säger Dan Randelid.

LÄS MER:Fyra anhöriga höjer rösten om misshandel och hot på Skogstorpsskolan

ANNONS