Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Grannens garage blev en chock för Runevads

Vem är bygglovsnämnden till för egentligen? Malin och Håkan Runevad ställer sig den frågan sedan deras granne tillåtits bygga ett jättelikt garage några meter från deras tomt.

– Vad i helvete! Håkan kom hit!

Synen som mötte Malin Runevad när hon kom ut ur sitt hus i Hermanstorp en dag i våras var inte riktigt vad hon väntat sig. Håkan rusade ut då han trodde det hänt en olycka och trodde inte heller sina ögon först.

Året innan hade grannar frågat om det var okej att bygga ett litet garage/verkstad i vinkel mot sitt stall som ligger precis intill Runevads tomt och hus.

Mer som en industrihall

Men stålskelettet som rests för garaget påminde mer om en industribyggnad. Själva byggnaden reste sig nio meter och dessutom hade marken höjts med nästan tre meter i yttersta ändan så att bygget var ungefär dubbelt så högt som paret Runevad och några andra grannar räknat med och gett godkännande till.

– Det skulle rymma ett litet privat gårdsgarage och en verkstad för att reparera saker. Men det här är ju en stor industrilhall, menar Håkan Runevad när han står jämte den 360 kvadratmeter stora byggnaden.

– Folk som kommer hit tror att det är vi som har byggt ett ridhus, säger Malin som bedriver verksamhet med islandshästar.

Litade på dem

–Vi var så korkade när vi fick ritningarna att vi inte tittade närmare på dem utan litade på vad de sagt. Därför erinrade vi oss inte i tid, konstaterar Malin.

LÄS MER: Grannen tillbakavisar kritiken

Men när paret Runevad granskade ritningarna närmare tyckte de ändå inte att de stämde med verkligheten och undrade hur bygglovsnämnden kunnat godkänna bygget.

Dels för att garaget är mycket högre än de tolkat av de ursprungliga ritningarna i och med att marken höjts och höjden angetts till takfoten. Dels för att det ligger i ett område klassat av riksintresse när det gäller kulturmiljövård.

Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen tyckte också i sitt yttrande i ärendet att bygglovet inte skulle godkännas.

Konstiga turer

– Det finns många konstiga turer i det här. Den som gett byggnadslovet har inte varit här och tittat innan de började bygga. Den som är kontrollansvarig och godkänt att bygget utförts som det ska visste inte ens var det låg när vi begärde att han skulle komma hit, berättar Håkan.

Vid kontrollmätning visade det sig dessutom att bygget låg för nära Runevads tomt så grannen tvingades flytta det en knapp meter under byggets gång.

– När jag pratade med byggnadskontoret fick jag besked att ritningen hade korrigerats i efterhand. Då kontaktade vi en advokat som förklarade att så kan man inte göra, säger Håkan.

Skrev till länsstyrelsen

Paret Runevad och ytterligare några grannar överklagade bygget i en gemensam skrivelse till länsstyrelsen. Där menar man att bygget strider mot en rad råd och bestämmelser som kommunen själv och länsstyrelsen anger när det gäller att ge bygglov. När det gäller placering, storlek, utformning och vad byggnaden får användas till.

Men överklagandet föll på att de inte klagat i tid utan godkänt bygget i första vändan.

När Håkan och Malin för ett tag sedan läste om en kvinna i Falkenberg som fått ett kraftigt vite för att ha fel färg på sitt hus blev de upprörda. Bygglovsnämndens ordförande Yvonne Nilsson (S) kommenterade då att ”Vi ser ett värde i att området behåller sin karaktär”.

Klagade för sent

Något Runevads och deras grannar menar att nämnden struntat fullständigt i när de tillåtit garagebygget i den unika miljön i Hermanstorp. Men det håller inte Yvonne Nilsson med om.

– Jag minns inte alla detaljer eftersom det gått så lång tid nu och vi hanterar ett antal hundra ärenden. Men nämnden var enig om att godkänna bygglovet eftersom det inte var några klagomål från grannarna.

– Det som är besvärande för dem är att de klagade i efterhand när det var för sent. Jag har inga indikationer på att vår personal har gjort något fel, säger Yvonne Nilsson.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här