Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Grannar överklagar Ugglarps Grönts planer på nytt växthus

Ugglarps Grönt får grönt ljus av länsstyrelsen. Nytt växthus, gårdsbutik och samlingsplats planeras i strandskyddat område.

Ugglarps Grönt har växt ur sina lokaler och förbereder inför flytt. Ett 400 kvadratmeter stort växthus med gårdsbutik och samlingsplats planeras längre ner på samma tomt. Platsen där butiken står idag ska bli familjens nya hem.

– Det har varit ett otroligt uppsving på gårdsförsäljningen och vi får helt enkelt inte plats längre. Vi hade hoppats på att komma igång denna säsongen men jag vet hur det är när man är nära havet. Många har åsikter, säger Mikael Jidenholm som driver företaget.

Ugglarps Grönt planer överklagas av grannar

Planerna har dragit ut på tiden. Bygglovet som Ugglarps Grönt fick beviljat i oktober förra året har överklagats av en lång rad grannar i området. Kritiken handlar bland annat om att byggnaden kommer störa landskapsbilden mot havet, riskerar att skada fornlämningar och öka trafiken i området.

Sent i april kom beskedet att de sista överklagandena inte går igenom. Länsstyrelsen hänvisar bland annat till en detaljplan som antogs år 2014 där byggnad för odlingsverksamhet och försäljning finns planlagd.

– Vi har utgått från detaljplanen och den är väldigt tillåtande. Sen har vi försökt minska påverkan så mycket vi kan ändå. Detta är tomten vi har och den vi måste bygga på, då har vi funderat över var vi bäst kan placera den och var den stör omgivningen minst, säger Mikael Jidenholm.

Den nya byggnaden föreslås ligga längre ner på tomten vid en dunge mot havet. Platsen är inom strandskyddat område vilket företaget sökt och beviljats dispens från.

Har du förståelse för att grannar är oroliga över att ni vill bygga i strandskyddat område?

– Jag har all förståelse men vi skrev ändå ett brev till de som överklagat och försökte förklara hur vi tänkte och hur vi anpassar efter omgivning. Det är trädridåer från två sidor som är högre än byggnaden, de som kommer uppifrån från vägen kommer bara se nocken.

Mikael Jidenholm berättar att förhoppningen är att kunna sätta igång med bygget i oktober, och flytta in till nästa säsong efter årsskiftet. Detta hänger dock på att beslutet inte överklagas igen till högre instans.

– Många av oss som bor här året om tycker det är kul när det händer något nytt och när bygden utvecklas. Vi är inte fast i bilden av hur det såg ut när vi var små utan ser potential för utveckling.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här