Gott om fornfynd vid Skrea kyrka

Den arkeologiska förundersökningen strax väster om Skrea kyrka visade att där finns gott om fornlämningar. Därför kräver nu länsstyrelsen att en mer grundlig undersökning görs innan en parkeringsplats kan anläggas där.

ANNONS
|

Falkenberg Skrea pastorat planerar att bygga till församlingshemmet i Skrea för fritidshem/förskola vid kyrkan. Men än har man inte fått bygglov.

En sak som gör det hela lite komplicerat är att det finns flera områden med fornlämningar registrerade på platsen.

Marken vid ett av områdena skulle användas till en parkeringsplats. Men bygget av den kan nu komma att sinkas, eftersom länsstyrelsen kräver att området grävs ut igen. Här hittade nämligen Kulturmiljö Halland, som skötte förundersökningen, omfattande boplatslämningar från olika tidsperioder – fynd från mellanstenåldern, yngre stenåldern, bronsåldern och yngre järnåldern. Det äldsta föremålet är en mikrolit (ett litet stenverktyg). Från bronsåldern har keramik hittats och de yngsta fynden är järnföremål och östersjökeramik. Dessutom har man bland annat funnit stolphål, gropar, rännor och härdar som visar att folk bott på platsen i förhistorisk tid.

ANNONS

Vid de övriga områdena med fornlämningar anser inte länsstyrelsen att vidare undersökningar behöver göras. En gård som legat på platsen är redan så förstörd av sentida schaktningar och ledningsdragningar att den inte anses ha något vetenskapligt värde.

Nästa steg för Falkenberg Skrea pastorat är nu att söka tillstånd för en ny arkeologisk undersökning där parkeringsplatsen planeras.

ANNONS