Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Goda Hopp sjunger Beatles i Köinge

På söndag kommer Vokalensemblen Goda Hopp på söndag till Köinge bygdegård.

Efter förra årets succékonsert är Vokalensemblen Goda Hopp nu ute på turné.

– När vi körde i Varberg var det fulla hus men på landsbygden vet man inte riktigt hur det blir i förväg. Folk åker mer dit när det är istället för att köpa förköpsbiljetter. Det är lite mer nervöst för oss såklart, men det går jättebra, säger Anna-Lena Kollberg, som bor i Falkenberg.

Kören kommer från Varberg och konserten skapades till dess 25-årsjubileum förra året.

Med 25-talet Beatles-låtar lovar de en kväll fullspäckad med hits. Publiken har hittills varit nöjda och gett gruppen fina lovord efter konsertens slut.

– Man vet att det är a capella-musik men folk är ofta positivt överraskande. De visste att det skulle bli bra, men inte så bra, säger Anna-Lena.

De sju medlemmarna i Goda Hopp är i något blandad ålder och det är inte alla som upplevt Beatles när de var stora. Några var för unga när bandet hade sin storhetstid och fick uppleva det senare.

En del förbjöds att lyssna i sin ungdom. Mystiken och intresset för musiken har ändå varit stor hos gruppen och att göra en Beatles-konsert blev därför självklart.

– Vi har en i gruppen vars föräldrar förbjöd henne att lyssna på Beatles för att det var syndigt, det var ju många som son hade åsikter om dem när de kom med sitt långa hår, det var många som inte gillade mods, som de var.

Reste till Liverpool

Inför jubileumsturnén var gruppen iväg på en resa till Liverpool för att inspireras.

– Vi gick på Beatles-museet, sjöng mycket och insöp atmosfären.

Gruppen bodde på ett gammalt hotell och fick lov att låna en perfekt lokal för att öva på sången. I ett gammalt bibliotek stod de tillsammans och sjöng. Det blev magi och en upplevelse de sent ska glömma. Allt detta berättar de om på konserten.

– Det är något som händer när man åker väg i grupp och sjunger. Man träffar mycket människor och man får väldigt mycket energi av det.

Proffs bakom arren

Arrangemangen är skapade av varbergaren Bernt Bengtsson, som bland annat ingår i Falkenbergsrevyn och i husbandet på Allsång på Vallarna på somrarna. Han är den ende som yrkesarbetar enbart med musik.

Dessutom är flera av medlemmarna musiklärare, så nog finns det gott om musikalitet i gruppen.

– Vi är inte som i en del andra grupper, utan vi låter leadsången vandra mellan oss och stämmorna, så det är inte samma solist hela tiden.

Bildspel i Köinge

På vanliga scener har de med sig en lite annorlunda ljusshow. De jobbar mycket med koreografi av både ljus och ljud. Men även i Köinge på söndag den 12 november bjuder de på en del sådant även om det blir i mindre skala än på en vanlig scen.

Det blir ett stort bildspel på duk, och medlemmarna berättar själva om olika delar av resan. Utformningen och allt runtomkring själva sången är mycket viktigt för gruppen.

– Det ska se bra och proffsigt ut, säger Anna-Lena.

[Texten har tidigare publicerats i Falkenbergsposten]

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här