Glommens minkar klarar sig – trots massavlivning i Danmark

I Danmark avlivas alla minkar efter att flera farmer drabbats av corona. Jordbruksverket har gått ut med restriktioner för alla Sveriges minkfarmer, men planer på lokala åtgärder för minkfarmen i Glommen finns i nuläget inte.

ANNONS
LocationGlommen||

Under onsdagen beslutade Danmarks regering att alla landets minkar ska avlivas, efter att flera farmer drabbats av corona. Anledningen till massavlivningen är att viruset kan mutera när smittade minkar sprider viruset till människor – vilket skulle göra ett kommande vaccin verkningslöst.

I Sölvesborgs kommun i Blekinge har tio minkbesättningar bekräftats smittade av viruset. Jordbruksverket har därför belagt samtliga Sveriges minkfarmer med restriktioner.

Ingen corona på Glommens minkfarm

Niclas Pettersson på minkfarmen i Glommen säger att restriktionerna innebär allmänna råd om att hålla avstånd och skydda sig så mycket som möjligt.

– Att ha så lite kontakt som möjligt, både med varandra och med minken. Sen vill de att vi berättar om vi ser några avvikelser bland djuren, men det gör vi alltid om vi ser något konstigt, säger han.

ANNONS

Han säger också att det inte finns något som tyder på att minkfarmen i Glommen skulle ha drabbats av viruset.

– Här är allt som vanligt, det är lugnt.

Länsstyrelsen i Halland har i nuläget inga planer på lokala åtgärder för minkfarmen i Glommen.

LÄS MER:Coronavirus på nio svenska minkfarmar

ANNONS