Glesys flyttar in i nya klimatsmarta lokaler i Falkenberg


– Vi har byggt fyra betongbunkrar och satt personalen ovanpå. Ett långsiktigt mål är att bli ett betydande varumärke i Europa, förklarar vd Glenn Johansson på Glesys som nu flyttat in i ett nytt klimatsmart datacenter.

ANNONS
|

2019 var ett speciellt år för Glesys i flera avseenden. Företaget firade 20 årsjubileum och passerade hundra miljoner kronor i omsättning. Dessutom togs första spadtaget till vad som kallas ett världsledande datacenter i Falkenberg när det gäller design och energieffektivitet.

Nytt huvudkontor

Nu har man flyttat in i sitt nya huvudkontor med serverhall på Kanslistvägen där vd Glenn Johansson och marknadsansvarige Petter Knutsson tar emot och visar runt. Säkerheten är rigorös. Det påminner lite om ett fort med kortläsare in till nästan varje utrymme.

– Det är anpassat för att stora kunder med väldigt höga säkerhetskrav ska kunna flytta in här, berättar Petter.

ANNONS

Glesys har hand om serverdriften för över 4000 kunder i 67 länder. Man erbjuder it-infrastruktur inom branscher med höga krav på tillgänglighet och upptid, som e-handel och cybersäkerhet. Förutom i Falkenberg äger och driftar man ett datacenter i Stockholm, har ett utvecklingskontor i Malmö, samt erbjuder cloudtjänster i Amsterdam, London och Oslo.

Köpte finskt företag

I år har företaget fortsatt expandera, senast genom att i slutet av juni förvärva ett finskt företag i branschen i Uleåborg. Därmed är antalet anställda uppe i 54 personer, varav 26 i nuläget arbetar i Falkenberg.

– Här har vi byggt för 40 personer och det är ungefär vad vi kommer att vara inom loppet av fyra år. Målet är att komma upp i lite drygt 300 miljoner i omsättning och 100 miljoner i vinst, säger Glenn.

– Målet är att komma upp i lite drygt 300 miljoner i omsättning och 100 miljoner i vinst, säger Glenn Johansson.
– Målet är att komma upp i lite drygt 300 miljoner i omsättning och 100 miljoner i vinst, säger Glenn Johansson. Bild: Håkan Johansson

Hundra miljoner är också vad som investerats i de nya ändamålsenliga och klimatsmarta lokalerna. Det går åt mycket energi att driva ett datacenter. Men man använder bara grön el och all överskottsvärme från servrarna återvinns.

– Under optimala förhållanden kan vi om några år förse Falkenberg med 25 procent av fjärrvärmen med alla serverhallar igång, berättar Glenn.

Har ni påverkats på något sätt av coronan?

– Fram till nu har vi haft lite begränsad tillväxt mot vad vi räknat med. Men det är förståeligt med tanke på att hela världen nästan stått still.Jag tror inte att vi sett hela det förloppet ännu, säger Glenn.

ANNONS

– Väldigt många e-handlare har sett en motsatt effekt och ökat omsättningen. Det har gynnat oss eftersom vi är en av de största leverantörerna till svensk e-handel, konstaterar Petter.

Idealiskt läge

Duon menar att Falkenberg är en idealisk plats för ett datacenter som kan att täcka upp hela Västkusten.

– Vi har närheten till Landvetter och Kastrup och det är gångavstånd till stationen. De flesta andra datacenter är byggda för servrar men här har vi byggt utrymmen även för dem som ska använda dem. Gäster som kommer för att sköta om sina servrar i någon eller några dagar har tillgång till pentry, arbetsrum och verktyg, förklarar Glenn Johansson.

Han har också varit väldigt mån om att göra arbetsplatsen trivsam för personalen.

– Det låter kanske klyschigt och det sägs att datanördar inte vill röra på sig. Därför har vi byggt ett gym också men där har vi inte fått in redskapen ännu.

Strömmen säkrad

Spänningen får aldrig gå ner i en serverhall. Om strömmen går finns det backup med batterier och en generator som drivs med miljödiesel. Brandsäkerheten är även maximerad med ett släcksystem som upptäcker eventuella bränder och kväver elden utan att skada utrustning eller människor.

Tanken var att ordna en invigning och ha öppet hus av anläggningen för allmänheten. Men på grund av pandemin får man fundera på hur det ska lösas.

ANNONS

– Vi vill gärna visa upp detta för de falkenbergare som är intresserade av verksamheten, försäkrar Petter Knutsson.

Kanslistvägen, mellan gamla E6 och Stafsinge kyrka, är den nya adressen för Glesys.
Kanslistvägen, mellan gamla E6 och Stafsinge kyrka, är den nya adressen för Glesys. Bild: Håkan Johansson

LÄS MER: Glesys går på offensiven

LÄS MER: Glesys drar nytta av den ökade e-handeln

LÄS MER: Glesys i unikt energiprojekt

LÄS MER: Årets företagare prisades

LÄS MER: Modigt namn på nytt företag

ANNONS