Glesys anslutet till Falkenbergs fjärrvärme


– Se på fasen. Det funkar! konstaterar Glesys vd Glenn Johansson med glimten i ögat när han tryckt på knappen som ansluter västkustens största datacenter med Falkenberg Energis fjärrvärmenät.

ANNONS
|

Samarbetet med energibolaget inleddes för flera år sedan och är en unik satsning. Ett datacenter kräver enorma mängder energi och det fiffiga här är att man tar vara på spillvärmen som uppstår.

Istället för att elda för kråkorna pumpas den ut i fjärrvärmenätet och på sikt finns kapacitet att värma 1700 villor motsvarande 25 procent av Falkenbergs totala fjärrvärmeproduktion. Samtidigt som koldioxidutsläppen minskas med 1 570 ton per år.

Europa värmer Falkenberg

Två procent av världens koldioxidutsläpp kommer från den snabbväxande datacenterindustrin som gör av med tre procent av jordens energiförbrukning. Men till skillnad från i Falkenberg tas inte spillvärmen tillvara på de flesta andra håll.

ANNONS

Något Glesys vill göra ändring på och därför haft som mål att fokusera på miljö och hållbarhet när man byggt sitt nya datacenter. Företaget har i dagsläget 4000 kunder från 65 olika länder.

– Vi vill locka fler från hela Europa att komma hit och så att vi kan få värme i Falkenberg, säger Glenn Johansson.

– Med datacenterindustrins ökande påverkan på klimatet är det viktigare än någonsin att vara så hållbara som möjligt. Att återvinna spillvärmen från våra datacenter är den största insatsen vi kan göra.

Solskenshistoria

På torsdagen var det dags att ansluta överskottsenergin till fjärrvärmeverket och en hel del politiker och andra intresserade var på plats.

– Det här är en fantastisk solskenshistoria. Vi är otroligt stolta att få vara här och har gått lite utanför boxen för att få ett samhällsnyttigt projekt. De har tänkt helt nytt på Glesys, konstaterar vd Bo-Anders Antonsson på Falkenberg Energi.

Energibolagets fjärrvärmechef Magnus Hesselmar berättar att det varit lite pussel innan det blev rätt temperatur på värmen som lämnar Glesys. Men nu har man hittat rätt.

– Vi får nya kunder hela tiden och fjärrvärmen är billig i Falkenberg. Vi har sänkt priset fem år i rad och den blir ännu billigare med spillvärmen härifrån. Spillvärme är den bästa energin då den redan är använd, säger Magnus Hesselmar.

ANNONS

Glenn Johansson på Glesys hoppas att många fler datacenter ska följa deras satsning som han menar är revolutionerande för att bidra till en bättre miljö.

– Ni som är här i dag kommer inte att glömma den här dagen. Om 15 år kommer ni att säga: ”Jag var där när det började”.

LÄS MER: Glesys flyttar in i nya klimatsmarta lokaler i Falkenberg

LÄS MER: Glesys i unikt energiprojekt

LÄS MER: Glesys drar nytta av den ökade e-handeln

ANNONS