Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/11

Gläntan blir Nangijala

Efter en månads repetitioner är det på fredag, 1 juli, dags för premiär av Bröderna Lejonhjärta i Teatergläntan. – Jag är jättetaggad, säger Malte "Skorpan" Johansson.

Tengils soldater går fram och tillbaka i Törnrosdalen och ser skräckinjagande ut trots att de ännu inte gått in i sina roller. Katla höjs upp bakom berget. Pyrotekniken testas. Ensemblen väljer skor och skådisarna byter om. När HN hälsar på bakom kulisserna är det tre dagar kvar till premiären av Bröderna Lejonhjärta i Teatergläntan, och repetitionerna är i full gång. Malte Johansson, 14 år, kommer i sommar att turas om med Petter Borén om att spela Skorpan. Båda Skorporna är från Varberg och går på Storans teaterskola i Falkenberg. Malte Johansson är redan gammal i gemet. Det här blir hans femte år som skådis i regissörens Kålle Gunnarssons sommarteatrar. Att få spela rollen som just Skorpan tycker han är lite extra roligt.

– Skorpan har så många olika känslor. Han kan vara sorgsen, jätteglad, jättearg. Allt på en gång. Det är väldigt roligt att jag får visa vad jag kan och får pröva olika känslor på scen, säger han.

För tioåriga Petter Borén blir det här första gången han spelar teater inför folk. Men han är inte nervös för det.

– När jag är på scenen så kör jag bara. Jag utesluter alla egna tankar och tänker som jag tror att Skorpan tänker. Han skulle ju inte bli nervös av att vara hemma i sitt hus, och då blir inte jag heller det när jag spelar det, säger Petter Borén.
Rollen som Jonatan spelas av Simon Petterson, 15 år, från Torup. Han har flyttat till Falkenberg över sommaren för att kunna satsa på teatern fullt ut, och är glad över att ha fått en av huvudrollerna.

– Det var jättekul att få en så stor roll! Visst är det lite prestationsångest, allt måste ju sitta, men jag tycker framförallt att det är jättekul, säger han.

För femtonde sommaren i rad sätter regissören Kålle Gunnarsson upp Astrid Lindgren-pjäser i Falkenberg. Precis som tidigare år är det många som är med och spelar, i år hela 96 personer. Robin Rösehag spelar farfar Mattias, och han är imponerad av hur enkelt det varit att jobba trots den stora mängden skådisar.

– Det har varit väldigt fint fokus och ett jätteengagemang under våren vilket märks särkskilt tydligt när man är så många. Jag tror att det kommer bli en väldigt fin föreställning, säger Robin Rösehag.

Under repetitionerna har de medverkande pratat om döden för att alla ska förstå historien och vad de gestaltar.

– Vi har pratat om det när det har dykt upp. Det här är viktiga ämnen som man inte får sjabbla bort, säger Robin Rösehag.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här