Johan Klingborg, socialchef Falkenbergs kommun, är glad efter beskedet att det nationella besöksförbudet på äldreboendena hävs.
Johan Klingborg, socialchef Falkenbergs kommun, är glad efter beskedet att det nationella besöksförbudet på äldreboendena hävs. Bild: Håkan Johansson

Glädje bland chefer och berörda när besöksförbudet hävs

Från och med den 1 oktober hävs det nationella besöksförbudet på äldreboendena. Anhöriga kan återigen få träffa sina äldre. Ett besked som mottogs med stor glädje i Falkenberg kommun.

ANNONS
|

På en presskonferens på tisdagen meddelade socialminister Lena Hallengren (S) att det nationella besöksförbudet på äldreboendena hävs från och med den sista september.

Därmed avslutas det halvårslånga förbud som infördes i och med coronapandemin. Och beskedet togs emot med öppna armar i Falkenbergs kommun.

– Gud, kom det beskedet nu? Jag har faktiskt suttit på möte nu på eftermiddagen och inte hört det att det kom. Men då kan jag säga dig att jag är lättad och jätteglad. Det känns jättebra kan jag säga. Det har varit väldigt jobbigt för våra vårdtagare att sitta så mycket ensamma. Sen får vi se vad det kommer för riktlinjer den 1 oktober men det här känns väldigt bra, säger Marie Iseborn, verksamhetschef på Floragården.

ANNONS

Anhöriga runt om i landet har på olika sätt legat på regeringen för att få till lättnader i restriktionerna för äldreboendena, så även i Falkenberg.

Bland annat författade Demensföreningen ett brev till socialnämnden där de ville att föreståndarna för äldreboendena i kommunen skulle tillåta besök i större utsträckning.

– Jaså har beskedet kommit nu? Det visste jag inte så det var ju mycket överraskande måste jag säga, säger Margareta Andrée, kassör i Demensföreningen i Falkenberg, när tidningen når henne, och fortsätter:

– Sen vet vi ju inte ännu hur kommunen kommer att reagera på detta och hur de kommer göra framåt. Men det har ju verkligen varit enormt påfrestande för de äldre.

Falkenbergs kommun hade sedan tidigare börjar förbereda för att kunna ta emot fler besökare på äldreboendena i kommunen. Förberedelser som nu får skifta fokus.

– Det är såklart glädjande besked utifrån att vi har sett vilken påfrestning detta har varit för våra äldre och deras anhöriga. Sen återstår det mycket jobb från vår sida för att förbereda saker och ting inför den första oktober, säger Johan Klingborg, socialchef i Falkenbergs kommun.

Istället för att bara välkomna besökare med godkända antikroppstest måste man nu förbereda för ännu fler besökare.

ANNONS

– Vi kommer invänta de föreskrifter som Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten kommer med. Och sen gå ut med information till våra äldre och deras anhöriga för hur detta ska göras på ett säkert sätt, säger Klingborg och fortsätter:

– Vår förhoppning nu när man får träffa sina anhöriga igen är att man har inledningsvis har tålamod. Vi vet att det finns ett uppdämt behov och många som kommer vilja träffa sina anhöriga. Men jag tror inte det blir så att alla kan träffa alla direkt, och det kommer krävas att folk visar hänsyn och tålamod nu till en början.

LÄS MER:Nya beskedet - besökare med antikroppar ska få besöka äldreboendena

LÄS MER:Fortsatt besöksförbud på Hallands äldreboenden trots antikroppar

ANNONS