Gigantiska vindsnurror på historisk jordbruksmark

Här invigs parken som ska försörja 18 000 hushåll med grön el.

ANNONS
|

Kommunfullmäktiges vice ordförande Stig Agnåker (C) drar sig till minnes hur det var när Falkenberg fick sitt första kommersiella vindkraftverk för 33 år sedan.

– Då sa många att vindkraften kommer att vara ett högst marginellt fenomen. Men så har det inte blivit. Nu producerar den 400 gigawattimmar el i kommunen, säger han.

Tillsammans med Helena Nielsen, Vattenfalls tillförordnade affärschef för vindkraft, har han under torsdagen fått äran att klippa bandet och inviga Högabjär-Kärsås vindkraftpark.

– Snart ska flera kärnkraftreaktorer fasas ut och jag hoppas att de ersätts med förnybar energi. Därför är jag mycket glad över att Vattenfall gjort den här investeringen, säger Stig Agnåker.

ANNONS

Ett 40-tal personer har bussats upp till invigningsceremonin, som hålls vid ett av de tolv nya kraftverken.

– Så här mycket folk har det nog inte varit på den här platsen på 1800 år, säger kulturgeografen och arkeologen Pär Connelid.

Han har gjort den arkeologiska undersökningen av vindkraftparken och har en del att berätta om dess historia. Till exempel att det för 2 000 år sedan var ett blomstrande jordbrukslandskap.

– Det är lite svårt att föreställa sig i dag när allt är granskog, men så här såg det inte ut på järnåldern, säger han.

Första spadtaget till parken togs i februari 2015. Det betyder inte att den tagit två år att bygga. Vindsnurrorna har varit i drift sedan slutet av februari 2016. Under sitt första år producerade de faktiskt mer el än förväntat.

– 2016 var ett bra vindår. Vi hade budgeterat för 93,5 gigawattimmar 2016 men kom upp i 97, säger Patrik Johansson som är driftansvarig för parken.

Högabjär-Kärsås är Vattenfalls andra vindkraftpark i Falkenbergs kommun, efter Hjuleberg som invigdes 2014. En tredje park var på gång i Sjönevad, men det projektet lades ner i höstas eftersom vindförhållandena inte ansågs vara tillräckligt gynnsamma.

Att vindkraft för tillfället inte är lika lukrativt som det en gång varit kan också ha spelat in.

ANNONS

Vattenfall har tillsammans med Skandia investerat ungefär en halv miljard kronor i vindkraftparken. Frågan är om de skulle ha gjort det i dag.

– Det är svårt att säga på rak arm. Men elpriserna har gått ner så det är svårare att investera nu än när beslutet om den här parken togs, säger Daniel Gustafsson, projektledare på Vattenfall.

FAKTA: Högabjär-Kärsås vindkraftpark

Parken drivs av Vattenfall och består av tolv 149 meter höga vindkraftverk.

Den ligger drygt 15 kilometer öster om Falkenberg

Den beräknas producera 98 gigawattimmar el under ett helår, vilket motsvarar hushållsel till drygt 18 000 hem.

Vattenfall och Skandia har investerat ungefär en halv miljard kronor i parken.

I anslutning till parken finns ett servicekontor med fem heltidsanställda som servar både Högabjär-Kärsås och Hjuleberg vindkraftpark.

ANNONS