Ghassans släktingar flydde från explosionen i Beirut

Den kraftiga explosionen i Beirut chockade Ghassan Ghaziris släkt och vänner. Smällen var så kraftig att mobiltelefoner exploderade. Enligt honom kan läget för det redan hårt prövade landet komma att bli mycket värre.

ANNONS
|

En mycket kraftig explosion skakade Libanons huvudstad Beirut i går eftermiddag. För bara en månad sedan gick falkenbergaren Ghassan Ghaziri med sin fru i hamnen där det small.

– Jag har kusiner som jobbade i hamnområdet när det skedde. De var på väg hem och lämnade sina bilar och sprang därifrån. Andra släktingar fick glassplitter över sig, säger Ghassan Ghaziri.

Han har under gårdagskvällen och nu på morgonen följt de libanesiska nyhetsmedierna noga och pratat med ett 40-tal släkt och vänner som befinner sig i staden.

– De är i jättechock och de som varit med om inbördeskriget säger att de inte har upplevt något liknande. Många jämför det med Hiroshima och undrar vad som kommer hända nu, säger han.

ANNONS

Landet befinner sig i en svår ekonomisk kris och är redan hårt prövat, inte minst på grund av coronapandemin.

– Det här kommer i en väldigt orolig tid. Den ekonomiska krisen är en jättebörda för många, sjukhusen är överfyllda och arbetslösheten är kraftig, säger han.

Han berättar att en libanesisk tv-kanal rapporterat om att det är många fastigheter som är skadade och arkitekter ska undersöka byggnaderna så de inte rasar i ett senare skede.

– Man vet egentligen inte hur det har gått till och det kan bli mycket värre, säger Ghassan Ghaziri.

LÄS MER:Det här vet vi om explosionerna i Libanon

Smällen så kraftig att mobiltelefoner exploderade

Röda korset i Libanon uppgav under onsdagsmorgonen, svensk tid, att 100 personer avlidit och fler än 4000 har skadats, enligt nyhetsbyrån AFP.

– De tror att många döda har hamnat i vattnet så man har nu på morgonen satt in dykare för att leta efter folk i vattnet. Jag fick höra från släkt och vänner att mobiltelefoner exploderade för den var så kraftig, säger Ghassan Ghaziri.

Enligt libanesisk statsägd media ägde explosionen rum i en lagerlokal där explosiva varor förvarats i sex år.

– Än så länge vet man inte om det här är ett slarvfel från regeringen. Ingen vet någonting, men någon måste ta ansvar för detta, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Befolkningen blöder och försöker bygga upp det vackra landet men det blir bara förstört, säger Ghassan Ghaziri.

Läs mer: Varbergsfamiljen El Raai i sorg efter explosionerna

Läs mer: Abbas Hassan skakad av explosionerna

LÄS MER:Massiv explosion i Beirut – över 100 döda

LÄS MER:Ghassan Ghaziri hemma efter fyra månader fast i Beirut

ANNONS