Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Ghassan Ghaziri hemma efter fyra månader fast i Beirut

Den 6 mars åkte falkenbergaren Ghassan Ghaziri till Libanon för att hälsa på släkten. Tanken var att stanna en vecka, men Ghassan och hans familj sattes i karantän och blev kvar nästan fyra månader längre än de planerat.

Innan Ghassan Ghaziri och hans familj åkte till Libanon i början av mars satte de sig ner och diskuterade om de verkligen skulle åka eller inte, med tanke på det då nya coronaviruset.

– Det var ju precis när det började bli mer allvarligt. Så vi ringde till flygbolaget och ställde frågor och sådär. Men eftersom flygplanen fortfarande gick så kom vi fram till att vi ändå skulle åka, säger han.

– Sen gick det som det gick.

Samma kväll som familjen skulle åka hem från resan stängde flygplatsen, och istället för att åka tillbaka till Sverige sattes de i karantän i Ghassans frus mammas lägenhet. Beskedet familjen fick var att de skulle få åka hem inom två veckor.

– Sen efter två veckor sa de samma sak igen och så fortsatte det. ”Inom två veckor” fick vi höra hela tiden. Till slut började vi undra om vi någonsin skulle komma hem.

Hårda restriktioner

Sett till smitto- och dödsfall har Libanon klarat coronakrisen förhållandevis väl – 36 döda och strax under 2000 bekräftat smittade är betydligt lägre än många andra länder i jämförbar storlek.

– Det var väldigt hårda restriktioner redan från början. Man fick inte gå ut förutom vissa tider på dygnet och allt förutom matbutiker och apotek var stängt. Jag insåg ganska snabbt att det skulle dröja innan vi fick åka hem.

Ghassan Ghaziri, som bland annat driver gatukök och restaurang i Ullared, började jobba heltid ifrån lägenheten i Beirut.

– Jag har tur som har så bra personal på plats, så det har inte varit några problem. Men man har ju varit lite nervös och undrat hur länge det ska vara så här, säger han.

Flygplatserna öppnade i juli

Strax före midsommar fick familjen beskedet att flygplatserna snart skulle öppna igen. Den 3 juli, nästan fyra månader senare än de först hade tänkt, fick de äntligen flyga hem.

– Det var väldigt speciell stämning på flygplatsen. Bara några få avgångar öppna och alla hade munskydd på sig både på flygplatsen och planet.

Efter fyra månader i karantän var det en omställning att komma tillbaka till Sverige, som nästan verkade oförändrat av krisen.

– På Gekås till exempel var det var ju bara att gå in och allt verkade vara precis som vanligt, det var lite ovant, säger han.

Vad var det första ni gjorde när ni kom hem?

– Träffade familjen som vi har här, min mamma och pappa. Och tog en lugn helg innan vi började jobba igen. Man fick sig en tankeställare av allt det här, hur snabbt det kan vända i livet.

LÄS MER: Ghassan Ghaziri fast med familjen i Libanon

LÄS MER: Ghassan kvar i Libanon som kommer till liv efter stängningen

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här