Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Gekås vill anlägga vindkraftpark i Ullared

Gekås och energibolaget EnBW startar ett samarbete för att få till en vindkraftpark i Ullared.
– Jag ser i dag att man kan ha en god ekonomi i förnybara och fossilfria energikällor, säger Joakim Petersson, vice vd på Gekås.

Det är tillsammans med energiföretaget EnBW Sverige AB som Gekås vill anlägga en vindkraftpark i Ullared. De båda parterna har tecknat ett avtal och nu ska en tillstånds- och samrådsprocess inledas.

– Från Gekås sida har vi historiskt sett visat att vi vill driva projekt som är bra för miljön. Vi har ju sedan tidigare gått in i delägarskap, bland annat i en biogasanläggning (Gödastorp) och i en vindkraftpark (Derome). Jag ser i dag att man kan ha en bra ekonomi i förnybara och fossilfria energikällor, säger Joakim Petersson, vice vd på Gekås.

Enligt Joakim Petersson är det ett markområde i Gällared utanför Ullared som kan bli aktuellt för placering av vindkraftparken.

– Vår roll i detta är att vi har ett arrendeavtal tillsammans som handlar om att vi upplåter mark för vindkraftverken. Det är mark som bolaget Kila Skog, som ingår i vår koncern, äger, säger Joakim Petersson.

EnBW Sverige AB ägs av ett tyskt energibolag men startade 2018 ett kontor i Falkenberg. Vd:n Mads Miltersen ser positivt på samarbetet med Gekås.

– Det är glädjande att vi är två bolag i Falkenberg som vill driva det här. Det ger en möjlighet för Gekås att få förnybar energi till sin verksamhet. Nu hoppas vi på ett gott samarbete med kommunen. För oss var det naturligt att etablera oss här eftersom Falkenberg är en väldigt spännande stad när det handlar om vindkraft, säger han.

Hur stor vindkraftpark planerar ni för?

– Den frågan hänger ihop med vad vi får tillstånd för. Det är klart vi har önskemål men inget jag vill berätta nu. Men jag hoppas vi har det svaret snart, säger Mads Miltersen.

Hur stor investering handlar det om för er del?

– Det beror på hur många turbiner vi får tillstånd för så det är för tidigt att svara på.

Vad är nästa steg?

– Nu är det dags att ta kontakt med kommuner och andra intressenter. Dessutom måste vi ha en dialog med grannar och andra närboende. Det kommer bli ett samråd framöver men exakt när har jag inte svar på än, säger Mads Miltersen.

Den kommande tillstånds - och samrådsprocessen görs tillsammans med konsultföretaget Wind Sweden som även de har säte i Falkenberg.

LÄS MER: Tillstånd för vindkraftsparken Björnåsen har gått ut

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här