Villa Svartrå. Gekåsägaren Thomas Karlsson vill bygga slottsliknande hus i Svartrå.
Villa Svartrå. Gekåsägaren Thomas Karlsson vill bygga slottsliknande hus i Svartrå.

Gekåsägarens husbygge i Svartrå får nytt nej

Gekåsägaren Thomas Karlssons dröm om ett slottsliknande bygge i Svartrå verkar gå i kras. Nu har länsstyrelsen upphävt bygglovsnämndens beslut om bygglov.

ANNONS
LocationSvartrå||

För ganska exakt tre år sedan godkände bygglovsnämnden i Falkenberg Thomas Karlsson bygglovsansökan. Grannarna hade inget att invända men Naturskyddsföreningen i Varberg och två privatpersoner protesterade. De menar att byggnaden i den lantliga miljön blir alltför avvikande och kan påverka ett område som kännetecknas av höga kulturmiljö- och naturvärden i närheten av naturreservaten Sumpafallen och Floastad.

River upp bygglovet

Länsstyrelsen avvisade invändningarna med motiveringen att de inte hade rätt att överklaga eftersom bara nära grannar anses berörda. Ärendet har sedan vandrat hela vägen upp till Högsta Domstolen som i mars i år konstaterade att en naturskyddsförening har rätt att klaga på bygglovsprövningen med hänvisning till Århuskonventionens krav.

ANNONS

Därmed fick länsstyrelsen ta upp frågan igen och meddelar nu att man river upp bygglovsnämnden i Falkenbergs beslut:

Kritik mot kommunen

Det planerade bostadshuset avviker genom sin karaktär och storlek kraftigt från befint- lig agrar bebyggelse i närområdet och berör ett landskapsavsnitt som kan sägas vara ett av kommunens mest värdefulla och innehållsrika med avseende på natur, kulturmiljö och friluftsliv. Kommunen har inte på långt nä̈r beaktat dessa aspekter i sitt ställnings-tagande. En analys som belyser konsekvenserna för miljön i vid mening saknas i beslutsunderlaget och viktiga påpekanden i flera remissvar negligeras.”

Länsstyrelsen besökte platsen den 8 maj i år och har gett Thomas Karlsson möjlighet att yttra sig över överklagandet. Han har avstått att göra det men har möjlighet att överklaga länsstyrelsen beslut.

Kan överklaga beslutet

HN har sökt Thomas Karlsson som tidigare antytt till tidningen att familjen kanske lägger ned planerna om ärendet drar ut på tiden. Men han har rätt att överklaga länsstyrelsens beslut till Mark- och miljödomstolen, alternativt välja att lämna in en ny bygglovsansökan med ett hus i mindre skala.

– Jag förstår att det varit jobbigt för Thomas Karlsson att det här har dragit ut på tiden. Men jag är glad idag därför att det känns som att vi hade på fötterna och att våra argument var giltiga. Det vi protesterat mot är det här hålet i bygglagstiftningen. HD-domen betyder att ideella föreningar har möjlighet att yttra sig om bygglovsplaner av miljöskäl, kommenterar Inger Wennerlund tidigare ordförande i Varbergs Naturskyddsförening.

ANNONS

LÄS MER: Gekåsägarens husbygge i Svartrå möter nytt motstånd

LÄS MER: Gekåsägarens bygge är en principfråga för HD

LÄS MER: Här ska Gekåsägaren bo om några år

ANNONS