Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Garageloppis till förmån för Rädda barnen

Inspirerad av Unicefgalan på tv för världens barn och andra insamlingar för barn i nöd kände Ola Stenbrink att han ville göra något. I helgen anordnar han en loppis för ändamålet.

– Jag har letat fram och samlat ihop allt möjligt ifrån gömmorna. Bland annat min fars gamla höga hatt med hattasken bevarad. Den är riktigt stilig. Kanske blir den en snackis på loppisen, säger Ola när vi träffas hemma på Granstigen.
På gatan utanför står en skylt som påminner förbipasserande om loppisen nu till helgen. Ola hoppas kunna samla ihop en rejäl summa till Rädda Barnen.
– Det är viktigt för mig att göra det jag kan. Om jag har möjlighet att hjälpa till och bidra med något så vill jag gärna göra det, säger Ola.


Under loppisen öppnar han upp dubbelgaraget där han ställer fram bord som fylls med saker ifrån loft och garderober och sådant som stått i garage, förråd och andra gömmor i väntan på nästa anhalt. Om vädret tillåter ställer han även ut bord utanför.
– Det kan vara så att det är något som egentligen inte är tänkt att sälja som blir sålt. Någon kanske ger ett bud på ett cykeldäck på väggen eller något annat. Folk kanske frågar efter saker som inte finns framme på borden, men som jag har i någon vrå. Det blir spännande, säger Ola.

Han har ett stort engagemang för välgörenhet och har haft flera utställningar genom åren till förmån för olika organisationer världen över. Allt startade för många år sedan, efter tsunaminkatastrofen i Thailand anordnade han sin första utställning till förmån för ett välgörande ändamål. Det resulterade i drygt 30 000 kronor till Röda Korset.
Dessutom samlade han in drygt 40 000 kronor till Läkare utan gränser under en konstförsäljning för drabbade vid jordbävningen på Haiti 2010.
Efter tyfonen på Filippinerna i december 2014 hittade Ola en lokal i centrum för en utställning med målet att sälja tavlor för 50 000 kronor som han ville skänka till Läkare utan gränser. Han samlade då in drygt 25 000 kronor.


Ola, som är pensionär, har jobbat mycket med konst i olika former, men han kallar sig själv inte gärna konstnär eftersom han inte lever på sitt konstnärskap. Han hade sin första utställning 1994 i Göteborg och sedan dess har det blivit ett femtontal till runt om i landet. Den senaste höll han i Askersund för ett par år sedan. Nästa utställning, till förmån för Läkare utan gränser, blir i Stadshuskuben i oktober i år.

Under loppisen kommer Ola att plocka fram allt möjligt, gamla och nya prylar till hus och trädgård, sport och friluftsliv för att nämna några. Dessutom utlovar han en del samlarobjekt. Den som är intresserad av att göra lite egen konst kan finna bland annat gamla fönsterbågar och strandfynd som Ola samlat på sig genom åren för att använda sig av själv. Alla intäkter går oavkortat till Rädda Barnen.
– Folk är så välkomna, jag öppnar upp mitt garage och hoppas att många kommer och bidrar till en bättre värld för behövande barn Det skulle vara toppenroligt om det kommer någon loppisbesökare som vill starta en basketklubb. Då kan jag erbjuda basketbollar, lagtröjor och matchklocka med mera, säger Ola.

Artikeln har tidigare publicerats i Falkenbergsposten

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här