Gammalt blir nytt i klädernas kretslopp

En levande innerstad med butiker som säljer både nytt och gammalt, det vill Anne Lang se. För att det ska hända, säger hon, måste vi tänka efter innan vi handlar och lära oss att ta vara på det som redan finns.

ANNONS
|

Butiksdöden har drabbat flera stadskärnor, även i Falkenberg är många lokaler tomma. När Anne Lang i vintras gick i pension från arbetet inom Region Halland tänkte hon på heltid ägna sig åt butiken där hon säljer second hand-kläder. Då slog coronapandemin till och Anne trodde att hon skulle få stänga innan butiken knappt öppnat på allvar.

Men så blev det inte. Systemet där kunderna bokar butiken och kan botanisera bland kläder och skor utan att träffa andra kunder visade sig uppskattat.

Anne Lang har en lång erfarenhet från klädbranschen. Som tonåring arbetade hon i boutique, hon har en skräddarutbildning och har varit elev hos bland annat Katja of Sweden.

ANNONS

Hon har sett ett ökat intresse för second hand de senaste åren, hos såväl unga som äldre. Det handlar dels om möjligheten att klä sig i sin egen stil men även om en ökad medvetenhet om klädindustrins baksidor i form av miljöpåverkan och arbetsvillkor för de som tillverkar plaggen. Förr fanns en utbredd kunskap om textil och kvalitet i sömnad som ledde till att de kläder som såldes kunde användas längre.

– Tänk två gånger innan du köper något - behöver jag det här? Om du tvekar, köp det inte. Det säger jag till mina kunder också.

Hon har sedan länge inspirerats av den japanska filosofin wabi-sabi, att se det vackra också i det gamla och imperfekta. Hon har stor tilltro till en framtid med ett mer cirkulärt tänkande hos både kunder och tillverkare.

– Att ta vara på våra saker, laga och återanvända kommer vi att vara tvungna att göra i framtiden. Vi kommer dit, det är jag säker på. Det måste vi.

Flera stora klädkedjor har fått ekonomiska problem under pandemin och de små butikerna drabbas på flera sätt. Anne Lang hoppas på ett uppsving för mindre butiker i innerstan, med olika inriktning och både nytt och gammalt.

ANNONS

– Man ska inte glömma att små butiker bidrar till stadsbilden. Fastighetsägarna måste bli duktigare på att se vad som skulle passa i deras lokaler och det måste vara möjligt att sätta hyran så att det går att driva en butik, säger hon.

LÄS MER: Dags för second hand i klassiskt gathörn.

LÄS MER:Fortsatta problem med tomma lokaler i Falkenberg

ANNONS