Gamla t-shirtar kommer till nytta. Isak Bengtsson, Markus Persson och Sebastian Törngren gör pannband som de tänkte använda när de tävlar i lag på skolans friluftsdag.
Gamla t-shirtar kommer till nytta. Isak Bengtsson, Markus Persson och Sebastian Törngren gör pannband som de tänkte använda när de tävlar i lag på skolans friluftsdag.

Gamla kläder blir till nya

Åttorna från Skogstorpsskolan gör om t-shirts till pannband, linnen och munkavlar. Under utställningen ”Hållbart mode” får de även lära om vart pengarna de betalar för kläder hamnar.

ANNONS
|

– De får i hemuppgift att räkna plaggen i sin garderob innan de kommer hit. Killgruppen här hade i genomsnitt 30 per person, medan tjejerna kunde ha upp till 150 per person, säger Anna Fabler från Kultur i Halland - Slöjd, som har bjudit in utställningen till Falkenberg.

Projektet Stilmedveten drivs av den ideella föreningen Sveriges konsumenter och går ut på att försöka belysa problemet med snabb klädkonsumtion.

– Vi går in i problemen med konsumtion ur ett samhälls- och miljöperspektiv och även sett till den egna plånboken, säger Anna Fabler.

Utställningen kommer att finnas på biblioteket fram till den 25 september. Den är interaktiv och eleverna får till exempel lyfta en konsumtionsboll som väger 15 kilo, vilket är ett genomsnitt på hur mycket textil en svensk köper per år. Ungdomarna får även titta var deras egna kläder är tillverkade och markera ursprunget med en klisterlapp på en världskarta.

ANNONS

– Jag har lärt mig att om streckkodens nummer börjar på sju och tre är kläderna gjorda i Sverige. Däremot kanske bomullen kommer från andra länder. Jag brukar fundera på var mina kläder kommer ifrån, säger Simon Carlsson som uppskattade utställningen.

– Jag tycker också den är bra. Jag har funderat på vem som får pengarna som jag betalar för en t-shirt, säger Abdijalil Hassan.

På väggen sitter planscher som uppmärksammar eleverna på att det går åt 6 000 liter vatten och ett kilo kemikalier bara för att tillverka en enda t-shirt. Sist ut i utställningen finns tips på att sy om kläder, köpa mindre, ställa krav som konsument eller köpa second hand.

– Många blir upprörda över hur minimilönen förhåller sig till levnadslön och hur djuren behandlas när man till exempel tar ullen, säger Anna Fabler.

Andra delen av utställningen är en workshop där eleverna får göra väskor, pannband, halsband eller någonting annat av gamla t-shirts som Röda korset har skänkt.

– Det är jättelätt att göra om dem till det man vill. Alla har ju jättemånga t-shirts man kanske inte använder längre, säger Katarina Segerbrand som håller i workshopen.

– Efter det här ska vi konstruera plagg direkt från gamla och det här är en bra ingång . Nu är det mer på lek och jag ska inte bedöma det. I förra gruppen var det en del som bytte om på toaletten för att sätta på sig de nya kläderna, säger Veronica Skorsdal som är lärare i textilslöjd på Skogstorpsskolan.

ANNONS

Webb-tv: "Så här gör du ett halsband av din t-shirt"

ANNONS