Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/9

Gamla Berte-foton och hundra år av mode

Hundraåriga fotografier från Berte Qvarn och hundra år av mode. På söndag invigs två nya utställningar på Berte Museum där man även kan åka veterantraktor.

Det är dags för den årliga TEMA-dagen till minne av Anders Stenström som grundade Berte museum i utkanten av Slöinge för femton år sedan.  
– Min pappa var en samlare och det är en utmaning att välja vad man ska visa. Jag har redan börjat fundera på vad vi ska ta nästa år. Det finns väldigt mycket här och folk hör hela tiden av sig och vill skänka mer saker. Man får gärna fortsätta med det även om vi tyvärr inte kan ta emot allt då det börjar bli fullt, konstaterar Kristofer Stenström.
Han är fjortonde generationen Stenström på Berte Qvarn och ansvarar numera för museet.

 
Är du själv en samlare?
– Har varit när jag var yngre, mest mynt och frimärken. Hade även cirka 150 olika sorters godisklubbor. Men efter ett tag började en del av dem att förvandlas till en klibbig massa, säger Kristofer med ett leende.   
En sommarutställning finns redan på plats i museet sedan några veckor som uppmärksammar att det är 175 år sedan folkskolan infördes. Med olika föremål och berättelser om hur det var i skolan förr i tiden.
På söndag invigs de två nya utställningarna. En visar bilder, merparten är runt hundra år gamla, med motiv från och omkring Berte qvarn. Där kan man se hur byggnader förändrats, försvunnit eller kommit till genom årens lopp.

Modehistoria

Den andra handlar om mode med plagg från de senaste hundra åren. 
– De flesta har lånats ut av hembygdsföreningens ordförande Margareta Hackberg och har burits av folk från Slöinge, berättar Hanna Severinsson som är tillförordnad museiföreståndare. 
Vid invigningen blir det även föreläsning om modehistoria under 1900-talet av Emma Severinsson (syster till Hanna). Emma är doktorand i historia vid Lunds universitet där hon undervisar på Modeprogrammet på institutionen för kulturvetenskaper.

Fler aktiviteter

Utöver föreläsningen och utställningarna blir det en hel del aktiviteter i och omkring Berte museum på söndagen. Det blir till exempel nyinvigning av museets kafélokal och backluckeloppis. 
Slöppers kommer dit och visar upp sina mopeder av äldre årgång och dessutom kommer veterantraktorer att köra besökare ner till svinhuset där Anders Stenström visade samlingen ursprungligen.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här