Gåsgam på fint besök

En sällsynt gåsgam lockar just nu fågelskådare från hela landet till Vinberg. Den gåsgam som tidigare sett i Västervik och Skåne anlände till Fauråsberget nära Vinbergs kyrkby.

ANNONS
|

Under söndagskvällen fick skogarna utanför Falkenberg exklusivt besök. Det är fjärde gången gåsgam ses i Sverige och bland fågelskådare är detta en stor händelse. Ett par hundra entusiaster skådade gåsgamen från Vessigevägen under måndagsmorgonen då den ännu satt kvar på sin nattkvist i en hög fura.

En av åskådarna var Joakim Hagström från Glommen. Han har sett 400 olika fågelarter och att få se gåsgamen tycker han är något alldeles extra.

– Gåsgamen är en av Europas största rovfåglar och den kan bli 270 cm mellan vingspetsarna. Gåsgamen lever av kadaver och födobrist i Europa gör att gåsgamen söker sig hit, säger Joakim Hagström.

ANNONS

Vanligtvis häckar gåsgamen i Sydeuropa, Afrika och Asien. Just detta exemplar är en yngre fågel, troligen på jakt efter nytt revir. Gåsgamen upptäcktes för två veckor sedan i Västervik. Magnus Aurivillius från Göteborg såg gåsgamen även där.

– Gåsgamen förflyttar sig med hjälp av varma uppvindar. Den kan flyga otroliga sträckor på kort tid. Den här gåsgamen syntes sedan vid Havgårdssjön i Skåne och ett par dagar senare uppe i Norrbotten. Därefter flög den till Grevie-trakten och nu är den här i Halland. Det känns väldigt speciellt att få se den vid flera tillfällen, säger Magnus Aurivillius.

Heidi Koskela har tillsammans med familjen åkt från Olofström för att se gåsgamen.

– Vi är egentligen nybörjare på det här. Men det är väldigt spännande eftersom gåsgamen är så ovanlig i Sverige, säger Heidi Koskela.

ANNONS