Gård i Olofsbo brann ner till grunden

Räddningstjänst, ambulans och polis larmades till en omfattande gårdsbrand i Olofsbo i Falkenbergs kommun på skärtorsdagens eftermiddag. Ett stort antal enheter jobbade länge för att försöka begränsa branden men efter drygt två timmar konstaterades att byggnaden inte gick att rädda.

ANNONS
|

Det var strax innan klockan 17 på torsdagen som det kom ett larm om att det brann i vasstaket på en gård i Olofsbo.

– Det är en fastighet som är hopbyggd med en ladugård och det brinner i vasstaket. Där är kraftig rökutveckling men det är allt jag vet än så länge, sa Conny Eriksson på räddningstjänsten i Halmstad kort efter det första larmet.

Ett stort antal enheter från räddningstjänsten larmades till platsen i hopp om att få kontroll på branden som, enligt tidningens reporter på plats, spred sig fort.

– Totalt tolv enheter är ute nu, vi hade tio först men skickade på två till. Men jag har ingen mer info från platsen ännu, de har fullt upp, sa Conny Eriksson vid 17.30.

ANNONS

Drygt en och en halv timme efter det första larmet pågick insatsen för fullt samtidigt som det stod klart att inga personer hade kommit till skada.

– Den här byggnaden ligger som ett u där det brinner i taket och har även spridit sig vidare till en del av byggnaden. Just nu jobbar man för att försöka begränsa branden till den delen och förhindra spridning. Men det är svårt eftersom det handlar om ett gammalt hus med vasstak och det blåser mycket samtidigt som vinden ligger på åt fel håll. Ägaren själv larmade SOS och inga personskador har rapporterats, säger Mats Rydberg, inre befäl på räddningstjänsten i Halmstad.

Det är än så länge oklart hur branden har startat.

– Det vet vi inte ännu, det är för tidigt att säga och får bli polisens sak att reda ut sen, säger Mats Rydberg.

Strax innan halv åtta på kvällen, när arbetet på plats pågått i nästan två och en halv timme kom sen beskedet. Byggnaden går inte att rädda och kommer att få brinna ner under kontrollerade former.

– Jag fick precis den senaste avrapporteringen, det går inte att hålla begränsningen så de har fått börja släppa på det nu. Vi kommer att börja skicka hem styrkor efterhand nu men ha kvar folk för bevakning sen, säger Mats Rydberg.

ANNONS

– Vinden låg på åt rätt håll och det gick inte att hålla linjen för att hindra spridningen. Det kommer får brinna ner helt och hållet. Räddningsinsatsen är avslutad nu kan man säga men vi är kvar för bevakning. Hur länge det behövs är svårt att säga, det tar säkert resten av kvällen. Kanske till imorgon bitti om jag ska gissa. Men det finns ju inget annat runt omkring det kan sprida sig till nu, säger Mats Rydberg.

För polisens del innebar branden inga större åtgärder.

– Vi var på plats och bevakade för att se till så att folk inte går för nära eller stör räddningsarbetet. Men alla tog sig ur huset själva och vi skriver en anmälan om brand utan misstanke om brott, säger Ulla Brehm, presstalesperson på polisen region Väst.

LÄS MER:Grannen om branden: "Nästan lika tragiskt som när Bölse kvarn brann ner"

ANNONS