Gärningsmännen försvann på två hjul

Polisen är förtegen om utredningen kring kuppen mot Klockmaster. Men någon koppling till liknande dåd i Västsverige ser utredarna i dagsläget inte.

ANNONS
|

Den övervakningsfilm som finns från måndagsnattens dramatiska inbrott visar hur två målmedvetna personer direkt tar sikte på butikens dyrgripar. Med motorcykelhjälmar på huvudena lämnar de inte mycket till polisens utredare att jobba med.

– Jag tänker hela tiden att det måste varit någon här och rekat. Jag har tittat lite på filmer från någon vecka tillbaka men det är svårt att komma ihåg, säger butiksägaren Karin Sivander.

Livet börjar så sakteliga återgå till det normala, berättar hon. Ny klockor har börjat anlända till butiken som efter kuppen förlorade 160 klockor sammanlagt värda runt 400 000 kronor. Nästa vecka kommer nya montrar som ska ersätta delar av den inreddningsom slogs sönder samma natt.

ANNONS

– I daghar haft 'inbrottsrea' och sålt klockor som skadades eller repades. Det är för att få hem pengarna lite, sedan får försäkringsbolaget ersätta det som inte säljs, säger Karin Sivander.

Polisen har meddelar att övervakningsfilmen är av så dålig kvalitet att utredarna i dagsläget inte ser någon mening i att göra bilderna offentliga. I ett mejl redogör dock förundersökningsledare Håkan Rolfsgård helt kort för de ny uppgifter som han hittills valt att släppa. Dels tror sig polisenveta att gärningsmännen lämnade Nygatan på moped eller crosscykel. Eventuella iakttagelser från av det slaget, vid omkringtretiden på måndagsmorgonen,torde därmed vara av intresse. Dels är det nu klarlagt att bilen som användes för att ramma entrén till butiken hade stulits "i Falkenberg i närtid". Exakt var och när bilen stals vill polisen dock inte gå in på i dagsläget.

Bara timmar efter kuppen vädjade polisen allmänheten om hjälp att reda ut två märkliga omständigheter som skulle kunnaha koppling till brottet. Dels efterfrågade polisen upplysningar om den parkbänk som tjuvarna ska ha använt som murbräcka mellan bilen och butikens entré. Bänken, som är av gjutjärn, ska inte höra till Nygatans ordinarie utsmyckning och tros ha kommit dit redan dagarna innan dådet. Dels sökte polisen information om den bil – av samma typ som senare användes vid kuppen – som parkerats slarvigt på Nygatan någon gång under lördagen. Den visade sig vara stulen och fraktades bort från platsen av polisen dygnet innan tjuvarna slog till mot butiken.

ANNONS

Flera så kallade smash andgrab-kupper har uppmärksammats på olika platser i Västsverige på senare tid. Men någon uppenbar koppling mellan kuppen mot Klockmaster och någon av de övriga brottenser inte polisen hittills i utredningen.

"I övrigt finns det inga andra uppgifter som vi kommer gå ut med just nu i alla fall", skriver Håkan Rolfsgård.

Dagarna efter kuppen har inte bara varit bedrövelse för Karin Sivander och hennes kollegor. Besök och hälsningar från såväl kända som okända falkenbergare har duggat tätt.

– Hatten av för alla människor. Jag blir rörd. Folk har kommit med choklad, blommor, kaffe och smörgåsar och frågat hur vi mår, berättar hon.

ANNONS