Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Fyrsällskap vill stoppa förfallet

Köpet av Morups Tånge samlar damm hos Lantmäteriet. Åtta månader har gått utan att något hänt. Det har retat upp fyrsällskapet som vill rusta upp byggnaderna på marken.

Byggnaderna intill fyren i Morups Tånge står och förfaller, vilket irriterar fyrsällskapet. Trots att kommunens köp av marken godkändes redan i april har Lantmäteriet inte ens börjat titta på ärendet.

Redan 2014 började det föras diskussioner om att Falkenbergs kommun borde köpa marken runt fyren i Morups Tånge.

Läs mer: Morups tånge snart köpt

I april godkände kommunstyrelsen avtalet, som innebär att kommunen köper marken av Fortifikationsverket för 1,5 miljoner kronor.

Men själva fyren ingår inte i affären. Därför ska en yta om sex meter runt om hela fyren samt stigen som leder upp till den styckas av till en ny fastighet som även fortsättningsvis ska tillhöra ­Fortifikationsverket. Stigen ska dessutom förses med ett servitut som ger kommunen rätt att nyttja den.

Och det är just denna så kallade fastighetsförrättning som fortfarande inte är klar, vilket bromsar upp den utveckling som Morups Tånge fyrsällskap hoppas på.

– Det här har gått helt i stå. Det händer ingenting, säger föreningens ordförande Göte Johansson.

På den del av fastigheten som kommer att tillhöra kommunen när förrättningen är klar står tre förfallna byggnader.

Den största av dem byggdes enligt Göte Johansson under andra världskriget, som logement åt flottister.

Nu vill fyrsällskapet tillsammans med de ornitologer som håller till ute på ”tången” göra en värmestuga av den.

En av de andra byggnaderna har fyrsällskapet förhoppningar om att få förvandla till ett museum med gamla fiskeriredskap.

Men innan någonting kan göras måste byggnaderna renoveras och det kan inte göras innan förrättningen är klar.

– Kommunen måste ju ligga på Lantmäteriet och få det här färdigt. Hade det varit en privat aktör hade det varit klart för länge sedan, tror Göte Johansson.

Lantmäteriet bekräftar att de fick in en ansökan den 6 maj. Ändå har handläggningen av ärendet inte ens påbörjats.

– Det är tyvärr normalt. Vi har ont om lantmätare så det kan ta upp till sju, åtta månader innan ett ärende påbörjas och sedan två, tre månader till innan det är avslutat, säger Amanda Jonsson, handläggare på Lantmäteriets kundcenter.

Och enligt henne är utsikterna att gå före i kön hos Lantmäteriet inte stora, även om kommunens tjänstemän skulle ringa och tjata.

– Det enda som går före är ärenden som handlar om att bygga för större allmännytta, till exempel stora hyreshus eller liknande, säger Amanda Jonsson.
Eftersom det snart gått åtta månader nu tror hon dock att området runt fyren kommer att tas upp när som helst, säger Amanda Jonsson.

Läs mer: "Fyren kan bli en privat sommarstuga"

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här