Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bilar och alkohol. Bilfesten för med sig en hel del fylleri.

Fylla och våld ökar för varje år

Folkfesten Wheels & Wings i Falkenberg fyller fyra. Men evenemanget har även en mörkare sida.

I helgen är det Wheels & Wings för fjärde gången i Falkenberg efter att tidigare huserat i Varberg. Arrangemanget benämns ofta som en folkfest men för en hel del går också "festandet" överstyr, med fylla och misshandel som följd. HN begärde ut statistik över våldsbrott och fylleri som registrerats i Falkenberg de tre tidigare åren under Wheels & Wings-helgen. Tidsramen innefattar en dag innan evenemangets början och dagen efter evenemangets slut. Siffrorna visar att polisen omhändertog betydligt fler för fylleri förra året än tidigare år. Jämfört med första året - 2013 - skedde nära tre gånger så många våldsbrott under helgen.

– Det är inte så trevligt, men det är mycket folk i omlopp och då är risken större för bråk. Vi samarbetar så gott vi kan med polisen och följer deras råd. Några egna vakter på stan har vi inte, men vi har våra cruisingvärdar som rapporterar in om det skulle hända någonting, säger Veronica Karlberg, ordförande i Warbergs Automobile Club som arrangerar Wheels & Wings.

Tidigare i år dömdes en 33-åring för våld mot tjänsteman efter en händelse under Wheels & Wings förra året. Mannen satt i baksätet på en bil som cruisade genom Falkenberg. Han hade druckit 24 flaskor starköl under dagen och enligt polisen var han högljudd och pekade finger åt folk i publiken. Vid omhändertagandet svingade mannen flera slag mot polisen, varav ett träffade på överkroppen. Ställföreträdande lokalpolisområdeschef Niklas Rånge menar dock att siffrorna kring våldsbrott i statistiken HN presenterar är missvisande.

– Under förra årets arrangemang så anmäldes två misshandelsbrott som skett i anslutning till arrangemanget, vilket får anses vara en låg siffra med tanke på antalet besökare. Det finns många sätt att ta fram statistik. Tar du med alla våldsbrott från den helgen räknar du även med om två sjuåringar rykt ihop i en sandlåda i Ullared. Våld i anslutning till Wheels & Wings har inte varit ett problem, säger Niklas Rånge.

HN har ändå valt att publicera siffrorna kring våldsbrott eftersom gränsdragningen kring vilka brott som sker i Wheels & Wings kölvatten, eller inte, är svår att göra. 

Att fylleriet ökar är däremot Niklas Rånge helt på det klara med. Siffrorna visar på en kraftig ökning förra året.

– Det berodde inte på att polisen hade en annorlunda bedömning än åren tidigare, utan berodde helt enkelt på att berusningsgraden var högre, säger Niklas Rånge.

Ett stort antal besökare kommer till Falkenberg i helgen och det har polisen tagit med i beräkningarna.

– Trafikstörningarna kommer bitvis bli besvärande. Vi förväntar oss motsvarande berusningsgrad som förra året samt en hel del ordningsstörningar. Polisen ökar sin bemanning väsentligt under helgen och poliser kommer arbeta övertid för att få ihop den resurs vi behöver, för att kunna säkerställa ordning och trygghet, säger Niklas Rånge.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här