En medborgare vill ha lokala föreskrifter för eldning med fast bränsle. Förra gången sade fullmäktige nej.
En medborgare vill ha lokala föreskrifter för eldning med fast bränsle. Förra gången sade fullmäktige nej. Bild: Mårten Samuelson

Fullmäktige i Falkenberg får ta beslut om vedeldning

Ska kommunen begränsa småskalig eldning av fastbränsle i vedkaminer eller pelletspannor? Frågan har väckts i ett medborgarförslag som miljö- och hälsoskyddsnämnden menar är kommunfullmäktiges sak att ta ställning till.

ANNONS
|

Frågan har varit uppe tidigare. Kommunen får varje år in ett antal klagomål från folk som störs av att grannarna eldar med ved, pellets eller annan typ av fast bränsle för uppvärmning eller varmvattenproduktion. Ofta handlar det om eldning i anläggningar som inte är miljögodkända eller att eldningen sker på ett felaktigt sätt.

2013 behandlades ett medborgarförslag om detta och då ställde sig miljö- och hälsoskyddsförvaltningen positiv till att införa viss reglering av eldning med fast bränsle. Den gången sade kommunfullmäktige nej.

Omfattande utredning

I höstas kom ett nytt medborgarförslag i samma ämne och liksom förra gången är miljö- och hälsoskyddsnämnden redo att utreda saken.

ANNONS

– Men det är ett stort arbete och en väldigt omfattande utredningsverksamhet som ska utföras. I så fall får man tillsätta resurser för det. Förra gången det var uppe blev det ju nej. Ska vi göra ett jättejobb och lägga ner massor av timmar på det måste vi veta att kommunfullmäktige önskar det, säger nämndens ordförande Bengt Hackberg (S).

Inversionsrisk

– Skulle man titta på hela kommunen är det ett megajobb. Däremot kan man titta på ställen inne i stan och leta efter områden där det finns risk för inversion. Där man infört restriktioner är nästan till hundra procent ställen där man får inversionsskikt. Som gör att luften står still så att röken lägger sig.

Bengt Hackberg tror inte att det kan finnas så många sådana platser i Falkenberg eftersom det nästan alltid blåser. Samtidigt konstaterar han att rök innehåller väldigt mycket farliga ämnen och kan vara oerhört störande för omgivningen om den som eldar inte sköter sig eller inte har koll på sin anläggning.

– Hälften av alla dioxiner som släpps ut kommer från fastbränsleeldning.

Informationskampanj

Kommunen har på sin hemsida lagt ut råd för eldning med fasta bränslen.

– Skulle alla följa dem och man har en ny och bra panna eller kamin brukar det kunna fungera. Gör det inte det beror det ofta på att man har för dålig ved.

ANNONS

– Förra gången detta var uppe gick vi ut med en rätt stor informationskampanj. Vi kanske ska skicka ut de här foldrarna igen eller ta upp i kommuntidningen hur man eldar på bra sätt. Men ska vi lägga generella förbud eller begränsningar är det väldigt arbetskrävande och då måste det finnas en generell politisk vilja, menar Bengt Hackberg.

LÄS MER: Brasan inte mysig för alla

LÄS MER: Vill införa regler som kan förbjuda vedeldning

ANNONS