Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/18

Frustrerade resenärer i Falkenberg

Frustrationen växte allt mer hos resenärer på Falkenbergs station under tisdagsmorgonen.

Stelfrusna huttrar resenärer vid 07.30-tiden nedanför trappan på Falkenbergs station där bussarna brukar stanna. I högtalarna kommer information om att ersättningsbussar är på väg men inget om när. Frustrationen växer bland de väntande. Christina Vänerö har väntat sedan klockan 06.30. Tåget 06.37 kom aldrig.

– Jag fattar att det har skett en olycka men det vore bra med information om hur lång tid det ska ta. Om jag hade vetat att det skulle ta så här lång tid med ersättningsbussar så hade jag försökt ordna skjuts. 

Hon står tillsammans med Anne-Marie Janko och Lisa Rudensjö som ska till Göteborg och Kungsbacka. I högtalarna kommer nya besked om att ersättningsbussar ska komma.

– Jag behöver inte veta att det kommer bussar utan NÄR. Det är som att de inte har en strategi för hur de ska informera, säger Anne-Marie Janko.  

Det är pinande kallt i blåsten men få vågar gå uppför trappan in i väntsalen. 

– När bussarna väl kommer, kommer det blir rusning och de blir fulla på en gång, säger Christina Vänerö.

Jela Mandrapa väntar också för att ta sig till arbetet på försäkringskassan i Varberg. 

– Vi förstår att tågen är inställda men vi vill veta när bussarna kommer. Nu med all teknik som finns är det konstigt att de inte kan nå kunder. De kunde skicka ut tågvärdarna på de inställda tågen hit.


Det är framför allt bristen på information som frustrerar. Många har samtidigt förståelse för att det sker oväntade saker och att olyckan med godståget påverkar. 

På en bänk sitter Caroline Svensson som ska till Halmstad idag. 

– Kollegor ska hämta upp mig. Det är som det är, jag får en stund för mig själv. Jag tycker det fungerar bra annars. 

Elisabeth Jofjord och dottern Fannie fick veta om de inställda tågen via sociala medier men hade hunnit ta sig till stationen. På Drottning Blanka i Halmstad väntar matteprov som Fannie kanske inte når fram till. 

Göran Karlsson skulle till Stockholm för att hämta en bil. Han valde bort flyget från Halmstad för att slippa jobbet med att ha bilen parkerad på flygplatsen. Nu vankar han fram och tillbaka på stationen med de andra. 

– Det gör inget. Jag får ta dagen till detta. Jag kan inte lägga energi på det jag inte kan påverka, säger han. 

Vid 07.55 dyker en första buss upp. Det blir rusning. Och besvikna miner. Färre än hälften kliver ombord. Den ska till Halmstad.