Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Frivilliga ska rycka ut på bränder

Räddningstjänsten Väst tar numera hjälp av privatpersoner vid olyckor och bränder. Ett 20-tal Glommenbor har redan hakat på projektet.

För att hjälpen ska komma fram så fort det bara går vill räddningstjänsten att Glommenborna själva tar en del av ansvaret för räddningsarbetet. Under en period på fem år har frivilliga privatpersoner i Sundsvall ryckt ut på bränder och olyckor. Nu har konceptet letat sig ner till Halland och Glommen är först ut. 

– Där bor mycket folk och uppskattningsvis tar det tio minuter för oss att ta oss dit, säger Jens Christiansson, stabschef på Räddningstjänsten Väst. 

Planen är att konceptet ska sprida sig vidare och att det under 2018 ska finnas frivilliga insatspersoner på sex till åtta samhällen i Varberg och Falkenberg.

I lördags fick 20 Glommenbor lära sig mer om hur man på bästa sätt agerar när en person drabbats av hjärtstopp, vid ett drunkningstillbud, en trafikolycka och en bostadsbrand. 
– Det allra viktigaste är att man tänker på sin egen säkerhet, säger Christiansson. 

I början av december är det skarp läge och vid till exempel en eventuell brand kommer ett sms att skickas ut till de personer som har anslutit sig till gruppen. De kommer då att få veta vad som har hänt och få tillgång till en vägbeskrivning till olycksplatsen. 
– Vi som bor alldeles intill kan vara med att göra skillnad, säger Jan Barreflod som är ordförande i Glommens samhällsförening.
– Glommen är ett lugnt samhälle, men nu är vi väl förberedda. Det finns inget tvång. Alla som kan och vill kan göra en utryckning, säger han. 

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här