Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/12

Frivillig fredagsfotboll före skolan

Varje vecka väljer väldigt många elever i Skogstorpsskolan att gå upp extra tidigt en dag. En dryg timmas frivillig fotboll lockar både killar och tjejer.

Fredagsfotbollen före skolan är ingen nyhet i Skogstorp. Den är inne på sjätte året för eleverna i årskurserna 6-9.
– Men nu har intresset verkligen exploderat, konstaterar Patrik Bergström. 
Han är lärare i idrott och hälsa och har varit med från starten.

Sannolikt har den nya idrottshallen bidragit till ökningen. Nu vill så många vara med att man fått dela upp det så att killarna och tjejerna spelar varannan vecka.
– Vid upptaktsmötet kom drygt 55 elever och det var en positiv överraskning. Sedan har det rullat på. Det brukar vara drygt trettio killar och drygt tjugo tjejer i respektive grupp, berättar Joakim Karlsson.
Han började arbeta i Skogstorp för fyra år sedan och är liksom kollegan Patrik imponerad över elevernas engagemang.

– Det är helt sanslöst! Under två och ett halvt år var vi utan idrottshall efter branden och fick åka buss till andra hallar. Men de kom cyklande halv sju från Falkagård i snö och minusgrader. Då har man intresse, menar Patrik.
Alicia Johansson är en av flera tjejer som brukar vara med och även spelar aktivt i en förening:
– Jag är med i Stafsinge/AIK. Under säsongen tränar vi två gånger i veckan men nu är det bara en gång och det är roligt att kunna spela här med.

Nimo Mohamed är med för andra året:
– Jag har alltid gillat att spela fotboll men vårt lag finns inte längre. Jag vill gärna spela i något lag till våren igen.
Det stora intresset har medfört att deltagarna nu bara kan vara med varannan vecka i och med att man fått dela upp det i två grupper. Nu funderas på om man kan peta in träning ytterligare någon dag i veckan.
– Det här är så mycket mer än att bara kasta ut en boll. Vi får väldigt många positiva effekter förutom hälsoaspekten att man rör på sig en gång extra i veckan, menar Joakim Karlsson.

– Det är en väldig blandning av åldrar och förmåga och väldigt häftigt ur integrationssynpunkt. Man lär känna varandra över klass- och åldersgränser och har roligt tillsammans. Vi har också kravet att man måste sköta sig för att få vara med. Mixen av det och frivilligheten gör att vi aldrig har något tjafs utan det blir en fruktansvärt god stämning.

Att spela skol-SM i futsal är en morot i höst. När HN är på besök vill Patrik Bergström att tjejerna tar i lite extra:
– Jag utmanar er i att våga ta lite mer plats och ta för sig mer. Nu höjer vi nivån lite på träningen!     

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här