Framtidsbanken spränger 20-miljonersvallen

Brottare, förskollärare och torghandlare. Spridningen var stor när Falkenbergs Sparbank delade ut sin tjugonde miljon från Framtidsbanken.

ANNONS
|

Bidragsutdelningen ur Framtidsbanken var ett givet inslag under Sparbanksdagen i lördags. För att kunna fokusera fullt ut på nacklås beviljades brottningsklubben BK Falkenberg 50 000 kronor till ett nytt digitalt lås till träningslokalen.

– Det blir skönt att slippa det gamla rangliga och slippa ha koll på alla nycklar, sa brottaren Henrik Kareld som visade upp sina färdigheter på brottarmattan bland nyfikna besökare i Falkhallen.

Låset gör att medlemmar kan träna även när inga ledare finns på plats. Det behövs för klubben växer så det knakar.

– När vi började i måndags trodde vi att det skulle komma fyra-fem stycken i den yngsta gruppen. Det kom 20, säger Lars-Erik Glans, ordförande i klubben som utsågs till årets förening i Brottarsverige förra året.

ANNONS

Men brottarklubbens ansökan var bara en av flera som passerade bankens inte allt för trånga nålsöga.

– Vi får väl ett 50-tal ansökningar inför varje tillfälle. Ungefär 20-25 procent beviljar vi, berättade bankens vd Göran Bengtsson.

– Det är sjunde gången vi delar ut pengar nu. I och med dagens utdelning så är vi över 20 miljoner kronor totalt sedan vi startade 2013.

Hjärtstartare och sjukvårdsväskor delades ut till föreningar på numera känt manér. Ullareds förskola fick pengar för att utveckla det pedagogiska konceptet Sagoäventyret och Klara Öppenvård fick 25 000 kronor till självhjälpslitteratur. Eldsjälar runt torget i Köinge fick med sig en check på 90 000 kronor till bodar som ska göra torsdagarna mindre väderberoende.

– Det är ett bygdeprojekt att skapa en ny mötesplats. Det har varit mycket affärer tidigare i Köinge men många har lagt ner. Det blir roligt att göra något för alla som står där varje vecka i ur och skur, säger Benny Hansson.

Dagens största belopp, 600 000 kronor, tillföll dock den så kallade Fibergruppen – en sammanslutning av byalag från en rad mindre samhällen i Falkenbergs kommun i syfte att skapa förutsättningar för bredbandsanslutningar.

ANNONS
ANNONS