Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Framtiden finns i hockeyklubbens egna led

En långsiktig satsning på egna produkter. Så lyder Falkenbergs hockeyklubbs paroll.

– Vi ser framtiden i våra ungdomar, säger Martin Johansson, ordförande.
Inför att ishallen i Falkenberg stod klar i september 2009 startade Martin Johannson tillsammans med några andra Falkenbergs Hockeyklubb. Redan då från start var styrelsen på det klara med att man inte skulle försöka köpa sig till framgång i seriesystemet.
– När vi startade hade vi ett herrlag i division 4 Göteborg och året därpå spelade vi i division 3. Det var lärorika år på många sätt och inte minst visade det ännu tydligare hur kostsamt det har blivit med seniorlag då spelare även ner i divisionerna vill ha ersättningar. Sedan kommer tränare och andra kostnader också till. Vi är en liten klubb och bestämde då för att vara ännu tydligare med vår grundidé om att ett seniorlag ska bestå till minst 75 procent av egna produkter, säger.

Allt byggs ur glädje
Nu när klubben funnits i sju år har man kommit en bit på vägen. Allra första steget in i föreningen går genom hockeyskolan och i den har man i år ett fyrtiotal barn. Där handlar allt om lek och att vänja sig vid is och skridskor. Sedan kommer pojkar D då det börjar bli lite mer uppstyrt även om glädje ligger som grund.
– Glädjen är huvudsaken hela tiden men för varje steg uppåt blir det mer allvar kring hockeyn såklart. Vi har duktiga, utbildade ledare som tar det steg för steg och det känns som att ungdomarna får växa i rätt takt, säger Martin.

Falkenbergs Hockeyklubb drivs helt av ideella krafter och förutom kommunen som ger bidrag och på andra sätt stöttar så riktar Martin stort tack till alla sponsorer.
– Det känns som vi hittat ett bra sätt att jobba på med vår satsning på egna ungdomar och det är väldigt mycket engagerade föräldrar som vi inte skulle klara oss utan. Om vi kan fortsätta så här tror jag att det är realistiskt att vi har ett seniorlag om fem år. Efter pojkar A så ser vi J18 och sen U20 och klarar vi de stegen tror jag på ett a-lag sen, säger Martin Johansson.
En av klubbens unga talanger är Axel Ekroth som åldersmässigt hör till B-pojk men även spelar med A-pojkar vilket gör att det blir många pass i veckan.
– Jag skulle kunna träna fem pass men det gör jag inte. Men tre-fyra kanske och så matcher på det. Matcherna ligger ojämnt så ibland är det en helg utan någon match medan helgen efter kan båda lagen ha dubbla matcher och så blir det då fyra matcher, säger Axel.

Jobbat sig upp
Det var en, då, 9-årig Axel som bestämde sig för att testa på ishockey och han har gått vägen från klubbens hockeyskola till de olika pojklagen.
– Jag provade på och kände snabbt att jag tyckte det var roligt och något jag ville fortsätta med så jag köpte egen utrustning och så. Hockeyn är rolig för den går fort och är intensiv, och själva skridskoåkningen är rolig också.
Förutom hockey spelar Axel fotboll under sommarhalvåret och han känner att de båda sporterna kompletterar varandra bra. Axel tycker det är synd att det än så länge är lite ont om spelare i klubben men tycker att allt annat är bra.
– Det märks att det satsas på oss unga och vi har väldigt roligt samtidigt som vi utvecklas, säger Axel.


Texten har tidigare varit publicerad i Falkenbergsposten. 

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här