Falkenbergs kommun har överlåtit personlig assistans för personer med funktionsnedsättning till privata företag. Bild: Andreas Olsson/arkiv
Falkenbergs kommun har överlåtit personlig assistans för personer med funktionsnedsättning till privata företag. Bild: Andreas Olsson/arkiv

Frösunda lämnar över personlig assistans till annat företag

Under de senaste åren har det omdiskuterade vårdföretaget Frösunda drivit personlig assistans på entreprenad för Falkenbergs kommun. Men från juni övergår uppdraget till det lilla företaget Nordisk Assistans, som vunnit den senaste upphandlingen.

ANNONS
|

Nu var det kanske inte den svåraste vinsten att kamma hem, eftersom Nordisk Assistans, som formellt har det lite otympligare namnet Nordisk Hem och LSS Assistans AB, var ensam kvar efter att den enda konkurrenten fått sitt anbud underkänt på formell grund.

Vårdföretaget Frösunda la över huvud taget inget bud, utan drar sig självmant ur den här verksamheten (men har naturligtvis kvar sin stora entreprenad i kommunen, ansvaret för 17 grupp- och servicebostäder).

Och det här är en liten verksamhet, med just nu endast tre kunder/brukare, som Frösunda lämnar.

De som har personlig assistans har möjlighet att fritt välja sin egen assistansanordnare bland många godkända företag på marknaden.

ANNONS

Den lilla del som nu varit ute på förnyad upphandling, eftersom Frösundas tidigare avtalstid går mot sitt slut, omfattar dem som stannat kvar hos kommunen som utförare av assistansen. Kommunens borgerliga majoritet har valt att lägga ut även denna ”kommunala del” på entreprenad, och därmed avhänt sig en egen verksamhet inom personlig assistans.

Entreprenören Frösunda har bland annat kritiserats av personalen för försämrade arbetsvillkor, som bland annat är en följd av olika kollektivavtal hos kommuner respektive privata vårdföretag. Och debatten har säkert bidragit till att Frösundas (”kommunens”) del av marknaden har minskat.

– Men för oss passar det utmärkt att ta över en liten verksamhet. Vi vill inte ägna oss åt ett offensivt säljande av våra tjänster, utan tar chansen när den dyker upp genom upphandlingar av den här typen, säger Joachim Davidsson som driver Nordisk Assistans i Västerås.

Företaget, som startade 2012, har för närvarande endast åtta kunder i Västmanland och intåget i Falkenberg blir en blygsam utökning med ytterligare tre – ett antal som på sikt både kan växa och minska, beroende på enskilda personers val av utförare. Det krävs ofta omfattande insatser för varje person. Så även om Nordisk Assistans har få kunder så omsatte företaget ändå 10 miljoner kronor förra året och har ett 40-tal anställda, på hel- eller deltider.

ANNONS

Företaget har idag inget påskrivet kollektivavtal, men uppger att man följer det kollektivavtal som tecknats mellan arbetsgivarorganisationen KFO och Kommunal. Målet, enligt Joachim Davidsson, är att få till stånd ett tilläggsavtal med facket, utan inblandning av någon större arbetsgivarorganisation.

FAKTA: Assistans och upphandling

Personlig assistans beviljas personer med betydande funktionsnedsättning, för att de med assistenternas hjälp ska kunna leva ett liv som andra med goda levnadsvillkor.

När kommunen handlar upp en del av verksamheten så gör man det till ett fast pris, för närvarande 291 kronor per utförd timme assistans, i enlighet med myndigheternas beslutade schablon.

I valet av vem som får entreprenaden bedöms vilken kvalité som budgivarna kan väntas leverera för det priset.

I Falkenbergs kommun är det cirka 110 personer som har personlig assistans. En av de stora assistansanordnarna är det lokalt baserade privata vårdföretaget Ny Kraft.

ANNONS