Polisens utredare väntar på svar från NFC angående den misstänkta sprängladdningen som hittades utanför en bostad i Falkenberg.
Polisens utredare väntar på svar från NFC angående den misstänkta sprängladdningen som hittades utanför en bostad i Falkenberg. Bild: PAUL MADEJ / SCANPIX

Frågetecken kring sprängladdning i Falkenberg

Högst troligt placerades sprängladdningen på Bräckevägen i Falkenberg ut på natten. Om det var ett riktat hot eller inte är än så länge oklart.

ANNONS
|

För en vecka sedan, måndagen den 28 september, upptäcktes en sprängladdning utanför en bostad på Bräckevägen i centrala Falkenberg.

Den nationella bombgruppen larmades till platsen för att transportera bort sprängladdningen. En boende i området berättade att föremålet vägde mellan ett och två kilo.

Sprängladdningen fördes till NFC för teknisk undersökning. Det har inte kommit något svar från den analysen ännu. Polisen har knackat dörr i området för att ta in vittnesuppgifter. Dock utan någon större framgång.

– I nuläget har vi ingen misstänkt, säger Lars-Gunnar Perlinger, biträdande chef på polisens avdelning grova brott.

Vet ni när föremålet placerades ut?

ANNONS

– Sannolikt har det skett mellan söndagen och måndagen under nattens timmar, säger Lars-Gunnar Perlinger.

Är det ett hot?

– Ja, antingen det eller att någon mött en polisbil och blivit nojig och gjorts sig av med sprängladdningen.

Hur ser ni på att folk har den här typen av vapen?

– Det är klart att det är oroväckande när folk lägger ut sprängladdningar. Att de ens har tillgång till det.

Hur ser möjligheten ut att klara upp det här brottet?

– Det finns en liten chans då sprängladdningen inte detonerat. Det kan finnas spår på den. Vi får se vad den tekniska undersökningen ger, säger Lars-Gunnar Perlinger.

Polisen på grova brott har tidigare erfarenheter av sprängladdningar som detonerat och där gärningsmännen gått fri.

# Hösten 2017 slängde någon in en handgranat utanför en bostad i området Oskarsdal i Varberg. Fasaden till huset fick skador och rutor på ett hus på andra sidan gatan fick sprickor. I februari 2018 tvingades polisen lägga ned utredningen.

# Sommaren 2019 exploderade en hemmagjord sprängladdning utanför ett hus i Ullared. Inte heller den här gången lyckades polisens utredning knyta gärningsmannen bakom attacken.

ANNONS