Fräck lammstöld på Gudmundsgården

Fem djur spårlöst försvunna från Ralf Tebaays gård.

ANNONS
|

Fem stora lamm är spårlöst försvunna från Ralf Tebaays gård. Han ser ingen annan förklaring än att någon kommit och stulit dem nattetid.

För någon vecka sedan placerade Johan Sundvall 32 av sina får och lamm på sommarbete i en hage på Gudmundsgården. När han kom dit i lördags för att kontrollräkna var de fem största lammen spårlöst försvunna.

– Jag har haft lite problem med rovdjur på andra ställen och tänkte först att ett lodjur varit framme. Men sedan började jag tänka och insåg att de inte tar fem lamm på några dagar utan på sin höjd ett i veckan, säger Johan Sundvall.

ANNONS

Dessutom har Gudmundsgårdens ägare Ralf Tebaay sökt igenom hela hagen med hund och inte hittat minsta spår av blod på marken eller ull i stängslet.

Slutsatsen de drar är att någon stulit lammen nattetid.

Nu ska Ralf Tebaay installera strålkastare som lyser upp hagen varje natt. Grannar är engagerade och ska hjälpa till att hålla koll. Men ett hundraprocentigt skydd mot nya stölder är svårt att få till.

– Jag kan ju inte sitta här med bössan varje natt och vänta på att det kommer en skåpbil, säger Ralf Tebaay.

Stölden är polisanmäld. Men enligt Johan Sundin, förundersökningsledare på polisen i Falkenberg, är ärendet redan avskrivet.

– Lammen är ju märkta och dyker de upp i något annat sammanhang kan vi öppna ärendet igen. Men i nuläget har vi ingenting att jobba mot, säger han.

Eftersom lammen är märkta med chip kan de inte att säljas vidare på den ordinarie marknaden. Ralf Tebaay tror därför att tjuvarna slaktar själva och säljer köttet vidare på den svarta marknaden.

Enligt Johan Sundin hör den här typen av djurstölder inte till vanligheterna. Under det dryga år han varit förundersökningsledare i Falkenberg har han inte stött på något liknande ärende.

Varken Johan Sundvall eller Ralf Tebaay har heller drabbats personligen tidigare. Men båda säger att de hört talas om andra bönder som blivit av med djur på liknande sätt.

ANNONS

– Man känner sig väldigt sårbar efter en sådan här sak. Tänk om de går på grisarna nästa gång, säger Ralf Tebaay.

ANNONS