Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Fotografen Daniel Iglesias fångar lodjur på bild i Älvsereds skogar

Världsfotografen och Älvseredsbon Daniel Iglesias har spårat och sökt efter lodjur i flera månader. Nu berättar han om det känsloladdade ögonblicket i Älvsereds skogar.

Det är få förunnat att kunna säga att de har sett ett lodjur i skogen. I dag finns det strax över ett tusental i Sverige och många av dem befinner sig längre norrut i landet, enligt artportalen. Detta stoppade dock inte Älvseredsfotografen Daniel Iglesias från att försöka få en på bild.

– Jag har lagt ner väldigt mycket tid på att hitta den. Sedan november har jag varit ute två till fyra gånger i veckan och letat spår och avföring.

Det är inte bara för att de är ovanliga som lodjur är svåra att få syn på, de är även väldigt skygga. Kameran som till slut fångade djuret är byggd av Iglesias själv och aktiveras av rörelse.

– Första gången jag gick och tittade var det mest bilder på räv, vildsvin och grävling. När jag gick tillbaka fem dagar senare såg jag att de första bilderna var på just lo.

Hur kändes det?

– Jag blev tårögd faktiskt och hade gåshud i flera timmar. Att få belöning för den långa mödan kändes helt fantastik, säger Daniel Iglesias.

Världsfotografen fotar hemma under pandemin

Intresset för både djur och foto har funnits länge hos Daniel Iglesias. Under åren har han hunnit jobba med allt från rovdjur på Nordens Ark i Smögen till apor på Universeum i Göteborg.

Sedan två år tillbaka är han frilansfotograf för ett företag som skickar honom runt hela jorden för att guida och fotografera.

– Det har varit Tjernobyl, Sydamerika, Island och överallt i hela världen. Just i år har jag dock fått stanna i Älvsered på grund av pandemin.

Stängda gränser och inställda flygresor under coronapandemin gjorde att Daniel Iglesias fick tänka om. I stället för lunnefåglar, jättesköldpaddor och wombats blev kameran fylld med bilder på ugglor, älgar och huggormar från Älvsered.

– Många vet ju att jag fotar så jag får mycket tips från folk i bygden. Det hjälper jättemycket. Jag har även en utställning nu på Älvsered center, Route 154, med ett 20-tal bilder tagna häromkring.

Är Älvsered ditt nya fokus eller beger du dig ut i världen igen efter pandemin?

– Så fort resorna blir av igen blir det ut till världen! Jag har saknat det jättemycket. Men det finns mycket att fota här också och det kommer jag absolut att fortsätta med, säger Daniel Iglesias.

LÄS MER: Pandemin satte stopp för Daniel Iglesias exotiska resor

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här