Fotbollsproffs och bokfigur

Det fanns alldeles för få böcker om tjejer och fotboll. Journalisten Jennifer Wegerup ändrade på saken och skrev en barnboksserie om landslagsstjärnan från Drängsered.

ANNONS
|

Olivia Schough och hennes lagkamrater är laddade inför matchen på Falkenberg Arena, då det svenska damlandslaget möter Mexiko på lördag. I dag är hon en solklar landslagsstjärna, men historien började med en ung tjej som måttade skott efter skott mot Böljan.

Ännu en Falkenbergare som vigt sitt liv åt fotbollen är journalisten och författaren Jennifer Wegerup. Hon har spelat själv, arbetat som sportjournalist, skrivit böcker och hon är dessutom döttrarnas fotbollstränare.

När förlaget Olika, som arbetar med jämställdhet och HBTQ-frågor, kontaktade Jennifer Wegerup under 2014 fick hon chansen att lyfta temat tjejer och fotboll. Där och då startade bokserien om kvinnliga landslagsprofiler.

ANNONS

– När jag var liten fanns det inga böcker om tjejer som spelar fotboll. Det kändes smickrande att bli tillfrågad, säger hon.

Jennifer Wegerup har tidigare skrivit böcker om bland annat Zlatan Ibrahimovic och Sven-Göran "Svennis" Eriksson, men erbjudandet om att skriva för unga läsare kunde hon inte tacka nej till – trots en redan stor arbetsbörda.

– Det var under en tid då jag jobbade som allra mest med att följa Zlatan. Men det var viktigt att skriva för tjejer, och jag tog mig tid. Jag fick skriva böckerna på olika flygplatser, säger Jennifer Wegerup.

Drängseredsfödda Olivia Schough, en av de största svenska stjärnorna från OS i Rio, blev således inspirationen till den nya bokserien om tolvåriga Olivia. Falkenbergare som läser boken kommer att känna igen sig i lokala miljöer som Skrea strand, fikastunder på Stålboms och matcher mot ärkerivalerna Böljan och Torup.

Det är en fotbollsgalen tjej långt ute på den halländska landsbygden som står i fokus i boken "Vilket skott, Olivia!". Fotbollen är hela hennes liv. Mamma skjutsar till träning och match, men Olivia märker att det händer något konstigt med mamma, hon är så trött hela tiden. Då kommer beskedet. Olivias mamma har cancer.

ANNONS

– Skrivandet har alltid varit mitt liv. Men i kontrast mot journalistiken får jag nu bygga berättelsen själv. Olivias story måste stämma, men jag kunde använda mycket från mina egna erfarenheter eftersom jag har spelat fotboll i 17 år.

Det är en historia som, trots sitt tema, tar upp mer än bara fotbollen – den tar upp fotbollens betydelse och tröst i en svår tid.

– Det känns som att jag har lyckats fånga Olivias historia. Hon är en positiv person full av energi, men också allvar. Jag förlorade själv min pappa hastigt för två år sedan, och jag tror att vi har förstått varandra i den sorgen, säger Jennifer Wegerup.

Olivia Schough berättar att hon nappade direkt på förslaget om en bokserie inspirerad av hennes uppväxt och fotbollsintresse.

– Jag tänkte "Åh yes, det vill jag verkligen!". Det kändes som en solklar idé, säger Olivia Schough.

Boken tar upp en del personliga ämnen, hur känns det för dig?

– Den är en mix av både glädje och allvar. I en bok om mitt liv skulle det kännas konstigt om man inte tar med den allvarliga biten. Det är en stor del av mitt liv, säger Olivia Schough.

ANNONS

Läsaren får följa med den fotbollsälskade Olivia Schough på en resa från barndomen in i ungdomen, något som flera unga har uttryckt fattats på marknaden.

– Tonårstjejer har kommit fram och tackat för att det äntligen finns något att läsa om deras idoler. Det är så viktigt att ha något att identifiera sig med, avslutar Jennifer Wegerup.

Fakta: Jennifer Wegerup

Uppvuxen: Falkenberg

Bor: Bromma

Yrke: Journalist och författare

Ålder: 44

Fakta: Olivia Schough

Uppvuxen: Drängsered

Bor: Eskilstuna

Yrke: Fotbollsspelare

Ålder: 26

ANNONS