Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Fortsatta problem med tomma lokaler i Falkenberg

Över tio lokaler gapar tomma i centrala Falkenberg. Senaste i raden är den 350 kvadratmeter stora ytan på Nygatan. "Men jag känner ingen oro", säger centrumutvecklare Darcie Smith.

En snabb rundvandring i centrala Falkenberg visar att handeln kämpar hårt för sin överlevnad. Många lokaler står tomma efter flyttar eller nedläggningar.

Den senaste som blivit ledig är lokalen där Nordea legat på Nygatan. En affärsyta på 350 kvadratmeter.

– Vi har jobbat i många år för att hitta en annan lösning för Nordea. Nu har de flyttat in på Torggatan 1 (där Familjeläkarna tidigare låg). Önskemålet nummer ett är att hitta en bra skoaffär, säger Henrik Martinsson, ägare till Martinssons Fastigheter.

Varför just en skoaffär?

– Det finns mycket klädaffärer runt omkring och när vi pratar med kollegor i Falkenberg, så önskar många att höja modeinriktningen på skor, säger han.

Hur nära är det?

– Nu i coronatider har mycket pausat. Av den anledningen är det lite dålig tajming. Men vi har tålamod och ska försöka få in rätt hyresgäster. Vi hoppas att det löser sig under hösten, säger Henrik Martinsson.

Båda galleriorna har tomma ytor i Falkenberg

En ny restaurangverksamhet var på gång in på Storgatan 34 (där Amadeus Bar tidigare låg). Men lokalen står fortfarande tom.

– Nu med corona är det tvärdött. Det finns ingen eller få som öppnar upp restauranger nu, säger Martin Palm på Varbergs Stenfastigheter.

I hörnet av Torggatan/Storgatan har Lena-Li Fashion lämnat efter konkurs. Falkenbergs Sparbank äger lokalen och vd Göran Bengtsson skriver så här i mejl: “Vi för nu samtal med några intressenter som vi tror kan bli bra. Eftersom vi nu efter den tidigare konkursade klädbutiken äger besittningsrätten till lokalen kommer vi renovera och ändra planlösningen innan vi upplåter lokalerna till en hyresgäst”.

Även i de båda galleriorna i Falkenberg finns det sedan en längre tid lokaler som söker nya företagare.

Darcie Smith, centrumutvecklare på Falkenbergs kommun, är dock inte allt för bekymrad över läget. Hon tror stenhårt på de lokala handlarna i centrum.

– Jag tror att det alltid kommer att finnas en plats för traditionella butiker. Fysiska butiker kommer fortfarande att vara bäst när det gäller att leverera omedelbar tillfredsställelse, impulsköp och kundservice, säger hon.

Någon omedelbar lösning för de tomma lokalerna verkar dock inte finnas. Till sommaren kan det i stället dyka upp en tillfällig lösning.

– Vi försöker testa med pop up-butiker i stan. Det kommer att tända ljus i Falkenbergs lediga lokaler, säger Darcie Smith.

Argus kan ge ett lyft

Hon säger också att kommunen kommer att jobba för att dra nytta av nybyggda Argus.

– Där finns nu bibliotek, informationsbyrå och café samlat på ett ställe. Det kommer bidra till en hel del rörelse i stan. Vi behöver jobba med att lyfta stråken från Nygatan upp till Stortorget och Argus, säger hon och fortsätter:

– Jag vill att det ska vara en upplevelse att se Falkenberg. Med kultur, evenemang och gröna ytor. De som varit här ska berätta om det för andra. Falkenberg har en jättestor potential.

Här nedan kan ni se alla tomma affärslokaler i centrala Falkenberg:

Nygatan 29

Nordea lämnade i början av juni sin plats på Nygatan och har flyttat runt hörnet till Torggatan 1. Nu står lokalen på 350 kvadratmeter ledig. Dessutom finns kontorsyta på ovanvåningen. Fastighetsägaren Martinssons Fastigheter ser gärna att en skoaffär flyttar in.

Storgatan 31

I hörnet på Rådhusgatan/Storgatan låg tidigare Lena-Li Fashion som gick i konkurs i februari. Den 120 kvadratmeter stora lokalen gapar nu tom. "Vi vill se en verksamhet med ägare som brinner för sin affärsidé och som liksom vi tror på det fysiska mötet med kunderna“, skriver Göran Bengtsson, vd på Falkenbergs Sparbank som äger lokalen. Då lokalen ska renoveras lär inflytt ske först i slutet av året.

Kronan Shopping

Sedan Le Croissant slog igen har lokalen stått tom inne i Kronan Shopping. O´Learys hade länge förhoppningar om att hitta en företagare som kunde kicka igång verksamheten. Men det verkar inte bli något av de planerna.

Kronan Shopping

Ännu en tom lokal på Kronan Shopping. Nordic PM som förvaltar gallerian berättade i mitten av maj om tuffa tider. Att hitta nya hyresgäster blir knappast enklare i coronapandemin. "Allting tar lite längre tid just nu, men det finns intressenter", sa Fredrik Oddshammar, centrumchef på Nordic PM då.

Arvidstorpsvägen 2

Mitt emot Turistbyrån står sedan oktober förra året lokalen där Dataktiv tidigare låg tom. "De flesta har varit intresserade av att öppna restaurang men lokalen håller inte för en restaurangverksamhet. Eftersom byggnaden är K-märkt kan man inte lägga till den ventilation som krävs, sa David Persson, ordförande i HSB bostadsrättsförening Spiran, om intresset tidigare i år.

Torggatan

Sedan Hemmakväll bytte lokal står den tidigare godisaffären tom på Torggatan. HN har sökt fastighetsägaren Wallins fastigheter utan framgång.

Köpmansgatan 6

Här på Köpmansgatan låg tidigare sybutiken Vårt fönster som stängde igen sommaren 2018. I en artikel i maj uttryckte det sociala företaget Butik Unik önskemål att flytta in i lokalen med hjälp av stöd av kommunen. Om allt faller på plats kan en flytt bli aktuell inom kort.

Köpmansgatan 3B

Ännu en lokal på Köpmansgatan står tom. Butik Reko huserade i lokalerna i fem år men stängde igen i början av maj.

Storgatan 28

Girl Next Door flyttade tidigare i år. Lokalen står sedan dess tom.

Gallerian Stortorget

Fritidsbanken flyttade visserligen in i Gallerian tidigare i år men grannlokalen står fortfarande tom. HN har sökt Solidhus utan framgång.

Gallerian Stortorget

Ännu en lokal som står tom i Gallerian. Kvarteret Hjulet växer fram och under året ska Coop flytta in i området. Solidhus, som förvaltar Gallerian, hoppas att det kan ge ett extra lyft och locka företag.

Storgatan 34

På Storgatan 34 har det varit stängt sedan Amadeus Bar gick i konkurs. Fastighetsägaren Varbergs Stenfastigheter hade förhoppningar om nya hyresgäster till våren/sommaren. Men när coronapandemin slog till försvann alla intressenter. Den lär stå tom hela sommaren.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här