Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ser mörkt ut. Blinkande eller helt släckt gatubelysning har på sina håll varit vanligt i Falkenberg de senaste åren. Kommunen räknar med att ha åtgärdat problemen under hösten.

Fortsatta problem med gatubelysning

Kommunen sköter nu gatubelysningen i egen regi. Men problemen med släckta lampor och dåligt fungerande belysning fortsätter.

Ännu en gång har en diskussion kring dåligt fungerande gatubelysning i kommunen blossat upp i sociala medier. De talas om blinkande lampor i Ringsegård och Skrea som stör invånares nattsömn. En hel gata vid Hjortsbergsbergsskolan är utan belysning och i Ljungby har en lampa varit släckt i snart två år. HN ringde upp gatuchef Linda Larsson för att sätta ljus på problemet.
Varför får man vänta så länge för att få fungerande gatubelysning?
– Vi har legat så långt efter att vi räknar med att komma i fatt till hösten. Det är för att vi avslutade vårt avtal med Trafiksystem i väst och nu ska FEAB (Falkenberg Energi) bygga upp sin organisation.
Är det så svårt att upprätthålla fungerande gatubelysning i Falkenberg?
– Problemet var att vi inte var överens. Vi valde att inte förlänga med Infratek, den möjligheten har vi alltid. Istället gick vi ut med en ny upphandling men sen var vi inte överens med Trafiksystem i väst om vad som skulle ingå i deras uppdrag. 
Då är det bättre att ta saken i egna händer?
– Vi såg att det var den möjligheten vi hade. Att ett kommunalt bolag sköter driften i stället för att göra en upphandling.
Med facit i hand, borde driften ha varit kvar inom kommunen hela tiden?
– Det är faktiskt en politisk fråga. Jag tycker att man ska lära sig av erfarenheter, men man måste ändå blicka framåt. 

I sociala medier ges även en del tips på vad som kan göras för att åtgärda problem med lampor som blinkar. Exempelvis att "en väl avvägd spark strax under "locket" brukar hjälpa". Ett annat råd är att "skruva upp locket och plocka säkringen." Men att allmänheten tar saken i egna händer vänder sig gatuchefen starkt emot.
– Vi rekommenderar inte att man sparkar på stolpen eller gör någonting själv. Det är faktiskt kommunens egendom och det handlar om el, så det kan vara direkt farligt. Man får ju inte mecka med el om man inte är behörig och dessutom inte på någon annans anläggning.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här