Fortsatt stora problem med nedskräpning på Skrea strand

Efter ännu en helg med fint väder har mängder av skräp och sopor plockats upp från Skrea strand. Chefen för park- och kustenheten menar att situationen på stranden börjar bli ohållbar.

ANNONS
|

Matrester, förpackningar, vinflaskor och solstolar fick trängas med snäckorna och sanden efter ännu en varm helg där många badsugna tagit sig till Skrea strand.

– Det var någon som hade släpat ner en jättestor melon på stranden och sedan inte orkat ta den med sig. Det är badkläder, handdukar, pizzakartonger och allt möjligt, säger Janna Skyllberg, tillförordnad chef för park- och kustenheten i Falkenberg.

Förra helgen beskrevs som den hittills värsta på hela sommaren när det kom till nedskräpning på och omkring Skrea strand. Som tidningen berättat tidigare plockades 70 solstolar och sammanlagt 200 sopsäckar med blandat skräp upp. Helgen som gick blev inte bättre.

ANNONS

– Vi har två grundproblem. Trots att det finns plats i sopkärlen ställer folk sina påsar bredvid eftersom påsen är för stor för att få ner. Ibland är det faktiskt fullt i kärlen och då verkar folk tycka att de bara kan lämna skräpet, säger Janna Skyllberg.

Skattepengar går till att plocka skräp – ”Det är helt orimligt”

Park- och kustenheten har precis som förra helgen tvingats sätta in extra personal på både lördagen och söndagen bara för att plocka skräp på och omkring Skrea strand.

– De har haft fullt upp hela helgen. Det är helt orimligt och vi kan inte hålla på så här. Det är ju våra skattepengar vi använder för att plocka skräp. Vi kan använda pengarna på ett mycket bättre sätt om folk tar ansvar för sitt eget skräp, säger Janna Skyllberg.

Det finns nio stora sopkärl, som är nedsänkta i marken, utmed Skrea strand. Sammanlagt sväljer de 27 kubikmeter sopor.

– De tömdes i fredags och i söndags var de fulla igen. 27 kubikmeter skräp plus allt det vi plockat nere på Klittervägen och på själva stranden, säger Janna Skyllberg.

Problemen med nedskräpning har ökat

För att uppmärksamma problemen publicerade Falkenbergs kommun nyligen ett antal filmer i sina sociala medier. De fick stor spridning och kommunen hoppades att de skulle få positiv effekt. Men hittills har det inte blivit någon förändring och Janna Skyllberg menar att nedskräpningen till och med ökat över tid.

ANNONS

– De senaste åren har det blivit värre samtidigt som miljödebatten är högljudd. Det rimmar inte alls. Vi är duktiga på att återvinna men så lämnar folk en massa skräp precis vid havet. Jag förstår det inte, säger Janna Skyllberg.

LÄS MER:Värsta nedskräpningen på Skrea strand på hela sommaren

ANNONS