Fortsatt kritik mot psykvård

Patienter på vuxenpsykiatriska mottagningen (VPM) i Falkenberg är inte nöjda med debatten om psykvården som hölls i torsdags. De anser att fokuset blev för generellt och för historiskt.

ANNONS
|

Gruppen av engagerade patienter och brukarorganisationer skulle hellre ha hört hur samtliga vuxenpsykiatriska mottagningar i regionen fungerar.

– Vi vill ha svar på hur man tänker om VPM och hur man gör med arbetsmiljön, säger Bi Starke.

De är kritiska till att VPM måste göra prioriteringar gällande vem som är i mest akut behov av vård.

– Det är väldigt farligt, för man berättar inte allting första gången. Det kanske är ett jättesteg att ens gå dit. Det går inte att bedöma om någon kommer att gå hem och ta livet av sig, säger Gerd Pontén, ordförande för Autism- och Aspergerföreningen i Halland.

ANNONS

Den som är psykiskt sjuk gör ofta omgivningen obekväm och kan stöta på fördomar i sin omgivning.

– Är du cancersjuk har du en stor stab omkring dig, är du psykiskt sjuk har du ingen stab. Du kan bli hemlös om du inte längre kan ta hand om dig själv, säger Gerd Pontén.

Under paneldebatten framfördes kritik om bristande information om att alla som är i kontakt med minst två aktörer har rätt till en samordnad individuell plan, SIP.

– Det är väldigt viktigt att patienten vet det, för det är inte alltid vårdplanen räcker till. Då har man rätt till att ha någon som ansvarar för samordning med till exempel socialtjänsten, säger Bi Starke.

De anser dock att manifestationen som anordnades i våras har gett visst resultat.

– Man har tagit oss på allvar och vidtagit åtgärder för att en förändring överhuvudtaget ska kunna gå att genomföra, säger Bi Starke.

– Några av plakattexterna har de tagit till sig, men vi är ändå ganska kritiska. Vi hade även velat vara med och utforma upplägget i paneldebatten, säger Gerd Pontén.

Gruppen ska vidare träffa lokala politiker i Falkenbergsnämnden på Region Halland som har hand om vårdfrågor.

ANNONS